Chodba, zasedací místnost i jeho kancelář působily, jako jeden velký průchoďák, kde je s přibývajícími minutami čím dál víc jasné, že se z uherskobrodského starosty stane zákonodárce a senátor. Nesourodý chumel přítomných stále více surfuje na euforické vlně. „Kde máte skleničky," ptá se před 15. hodinou u několika připravených lahví šampaňského Michaela Šojdrová. Za pár vteřin dovnitř přinášejí dvě plata se šampuskami. Patrik Kunčar mi naznačuje, že vůbec netuší, kolik lahví je na oslavu připraveno.

„Vážně to nevím, přinesli je kolegové," usmívá se už bez napětí a nervozity ve tváři a přesvědčuje přítomné, aby šampaňské začali otevírat, až bude spočítaných 90 procent hlasů a jeho náskok se tak stane nezvratným. „Vydrželi jsme volební kampaň, tak teď vydržíme i těch posledních pět minut," pacifikuje Kunčar rozjařenou skupinu příznivců, mezi nimiž se, coby gratulanti objevují také starostové okolních obcí. Mihnou se tam například Zbyněk Král z Bánova, Josef Kubáník z Vápenic, ale také čerstvý poslanec a starosta Strání Ondřej Benešík. Koho však nechává volební ruch v klidu, to je dvojice synů Patrika Kunčara, desetiletý Michael a dvanáctiletý Jonáš, sedících za jeho starostovským stolem. Ti se věnují svým hrám na notebooku, i když v kanceláři začínají bouchat zátky od šampaňského a místností se ozývá hlasité skandování: „Patrik, Patrik, Patrik, Patrik…" Ten už drží v ruce číši a děkuje všem, bohem počínaje a voliči konče. Následuje hřmotný přípitek, u něhož nechybí obligátní Živijó… Poté si nově zvolený senátor přiťukává také se svojí manželkou, která od něj po polibku dostane krásnou kytici. „To vítězství manželovi samozřejmě přeji a doufám, že to společně a s tím pánem bohem zvládneme," viditelně dojatě poznamenává Kunčarova manželka. Radost mezi přítomnými neskrývá ani někdejší lidovecký místostarosta Stanislav František Zápeca. „Vždyť senátora z Uherského Brodu jsme ještě neměli. A Patrikovu úspěchu jsem od začátku věřil," usmívá se Zápeca.

Jedním z prvních, kteří vítězi senátního duelu telefonicky blahopřejí, je i protikandidát Libor Lukáš. Ten přiznává, že je pro něj výsledek druhého kola zklamáním. „Ale řekl, že mi vítězství přeje a konstatoval, že každá hra má své vítěze a poražené," prozrazuje Patrik Kunčar obklopený novináři. Po rozhovoru vypínám diktafon a jásající brodskou radnici opouštím s myšlenkami na posílené lidovecké zastoupení Slovácka v Parlamentu. Jaký efekt to pro náš region přinese, to ukážou už nejbližší měsíce.