Začínáme soutěžit o nejpohlednější stárkovský pár z letošních hodů

Několik desítek krojovaných vyrazilo do mařatických ulic v sobotu krátce po poledni, a to za doprovodu dechové hudby Májovanka a cimbálové muziky Ohnica. Jejich popěvkům se vyhnul jen málokterý dům. „Přišla jsem se podívat jak na hody, tak i na našeho dvouapůletého Toníka, který dnes jde poprvé v kroji," sdělila Martina Můčková, přihlížející procházejícímu průvodu.

Hodové veselí mařatická chasa postupně roznesla do mnoha místních ulic, ve kterých mimo jiné i směle vyvolávala své stárky. „Toš sem tady stárko moja, doved jsem celů chasu, už máš na sobě svého kroja, nebo máme ještě kupu času?" vyzýval mladší stárek Filipa Osoha svou partnerku před jejím domem. „Vítám i tebe, můj mladší stárku, pro tebe jsem celů noc právo strojila, v rukách pod fěrtůškem sobě žehlila, a na tebe samozřejmě i myslela," odvětila mu zanedlouho mladší stárka Kristýna Vlachynská poté, co jeho výzev uposlechla a vyšla ze svého domu.

Hodový průvod poté zanotoval své písně i v dalších částech Mařatic, ve kterých do svých řad postupně přibral i starší stárky Petra Vlachynského a Anetu Osohovou. A ti se na svou úlohu nejspíš velice těšili. „Vlastně jsem na to čekal celý rok. Už od loňských hodů jsem věděl, že letos chci být stárkem," vyjádřil se ke své roli Petr Vlachynský.

Krojovaní se poté odebrali za starostou Uherského Hradiště, aby si od něj převzali právo k pořádání hodů. Ty pak mohly naplno pokračovat ve večerních hodinách, kdy se bujaré veselí přesunulo do Klubu kultury. O tamější večerní zábavu se opět postaraly dechová hudba Májovanka a cimbálová muzika Ohnica.

Mezi nejklidnější části města Uherské Hradiště určitě nebudou Mařatice patřit ani v neděli. Od 13 hodin totiž hodová chasa znovu vyrazí do jejich ulic a ve 20 hodin vše zakončí posezení s cimbálovou muzikou Ohnica na místním kulturním zařízení Mařatice.