„Letos máme ideální areál a možná i proto je znát o poznání větší účast. Sám také závodím a můžu říct, že se nám tu letos sešly opravdu zajímavé stroje," řekl hlavní pořadatel Ondřej Šmukař z Osvětiman.

Celou akci pořádá s několika kamarády už třetím rokem a s podobným podnikem vypomáhá také na Slovensku. Nadšení pro tyto tradiční zemědělské stroje je na něm opravdu znát.

„A na trať vyráží podomácku sestavený traktor Jarouška Fialy, který má veškerou výbavu na ruční pohon, včetně naviáku či rampovačky. Nikde na světě podobný stroj neuvidíte. Už samotný ceremoniál startování tohoto traktoru stojí vůbec za to," hlásil vzápětí od mikrofonu.

Akce se zúčastnilo 21 strojů domácí i sériové výroby. Nejstarším strojem byl traktor z Buchlovic, který byl uveden do provozu v roce 1949. Zápolení traktorů na závodní trati přihlíželo na 500 diváků.

V kategorii 4×2 zvítězil Vladimír Kuchař z Kozlovic, v kategorii 4×4 Josef Výstup z Újezdce. Oba obdrželi diplomy a upomínkové předměty.

„Jsme strašně rádi, že k nám opět zavítal bezkonkurenčně nejstarší stroj těchto závodů, který pojede pod vedením Honzy Dvořana," představil Ondřej Šmukař nejspíš největší raritu sobotního srazu.

Původně se mělo jednat pouze o dopolední akci, kvůli stále velké účasti diváků se pokračuje dál. Pásky, rozdělující jednotlivé úseky trati, jdou ale po skončení bodovací části dolů a začíná exhibiční část srazu.

„Traktory budou tahat kládu a také volně projíždět zavodněnou jámou. Taky se budou přetahovat s diváky. Možná se to nezdá, ale čtyřicet až šedesát lidí v pohodě přetáhne couvající traktor a táhne ho za sebou. Máme to na Slovensku vyzkoušené," prozradil organizátor.