Školáci v pětiminutovém šotu zpracovali netradičním pohledem téma fašanku na Slovácku. Hlavním hrdinou snímku je teenager, který opovrhuje lidovými zvyky, aniž by znal jejich pravou podstatu. Poté, co zjistí, jakými čáry a nadpřirozenostmi je folklor obestřen, změní názor. I proto se film jmenuje Obklopeni magií aneb Pozdrav ze Slovácka, z krajiny Harryho Pottera.

„Po dokončení filmu ve mně převládl pocit, že snímek nejvíce poslouží u nás doma. Je jasné, že pokud o tradicích nic nevím, nemám důvod je udržovat. Proto už i na Slovácku chřadnou,“ uvažuje nad možným přínosem projektu zástupce ředitele Základní školy Bánov a vedoucí tamního školního filmového štábu Vlastimil Ondra.

Tým kroužku, který byl na škole založen teprve loni v září, měl pro svou práci od pořadatelů soutěže k dispozici profesionální techniku – full HD kameru, stativ i externí mikrofon. Ve snímku si zahrál i Vladimír Doskočil, profesionál ze Slováckého divadla. Bánovské tvůrce nyní čeká evropské kolo. A z něj vede cesta i do celosvětového klání, které se koná kde jinde, než ve slavném Hollywoodu v Los Angeles.