„Momentálně je připravený obvod obětního stolu, složený z několika bronzových částí, které váží dohromady kolem pěti metráků a jsou na speciální nerezové nosné konstrukci, vážící další metrák. Stolu chybí už jen deska z onyxu. Dali jsme si termín dokončení obětního stolu do našich Michalských hodů, což je do soboty 3. října. Kostel by pak v následujícím roce mohl být vysvěcen arcibiskupem. Doposud je požehnán,“ řekl Deníku starosta Starého Města Kamil Psotka.

Jeho slova potvrdil Otmar Oliva.

„Do čtrnácti dnů bude obětní stůl osazen onyxovou deskou, na které pracuje kamenosochař Petr Novák. Pak bude liturgická výbava chrámu – svatostánek, oltář božího slova, tedy ambon a obětní stůl, kompletní,“ doplnil Otmar Oliva.

Rozsáhlé rekonstrukce se dočkala bývalá škola na Chabaních, části Břestku, která byla vybudována v roce 1911.
Na Chabaních mají nové sociální bydlení pro potřebné

Chrám Svatého Ducha ve Starém Městě začali budovat zhruba před 20 lety, posléze kolem něj vyrostlo reprezentativní náměstí Velké Moravy.

„Doposud bylo do stavby kostela investováno kolem 100 milionů korun, z čehož 70 - 75 procent věnovali farníci ve sbírkách, sponzoři a dárci. Město také pomohlo, a to částkou více než 25 milionů korun. Do budoucna je představa slovinského architekta Ivo Goropevšeka, že budou obě věže obloženy kamenem a ta část, kde je presbytář by měla být obložena imitací římské cihly, tzv klingeritem. Obkladem ten kostel na náměstí ještě vynikne,“ vyjmenoval Kamil Psotka.

Pak už podle něj bude zbývat dodat chrámu zvony, svícny, křtitelnice, kropenku. Nutno podotknout, že jižní věž slouží už nějaký čas jako vyhlídka. V severní věži má být instalován výtah, kterého budou moct využívat imobilní osoby.