V místě měli žít jeho předkové z rodu Segešů. Jeho děd Jan Segeš byl v Komni fojtem. Jméno Komenský (latinsky Comenius), odkazující k vesnici Komňa, bylo jedním z přízvisek, které Komenský za svého života používal.

Obec Komňa zvítězila v roce 2011 v celorepublikovém finále soutěže Vesnice roku. Jedním z hlavních strůjců tohoto úspěchu se stal tehdejší dlouhodobý starosta Karel Navrátil. V Komni se o fašanku stále dodržuje šavlový tanec, který předvádějí čtyři „skakúni" - odvedenci se šavlemi.

Skakúny doprovází v průvodu policajt, právo a další masky přestrojené hlavně za staré řemeslníky. Tanec se předvádí před každým domem v obci. Po obchůzce se koná fašanková zábava, kde o půlnoci zatančí skakúni poslední tanec a předají šavle mladším vrstevníkům.

První sněženky letošního roku se začaly ukazovat v chřibských lesích.
V Chřibech začaly kvést sněženky. Co o nich možná nevíte?

Komenský fašank je velmi populární. Několikrát jej prezentovali na folklorních slavnostech ve Strážnici, Uherskobrodských dnech, na Slavnostech vína v Uherském Hradišti a v poslední době rovněž na Světovém festivalu šavlových tanců ve Velké Británii.

V současné době Komňany nejvíce trápí stav, v jakém se nachází rekonstrukce tamní základní školy.

„Rádi bychom v co nejkratší době budovu zastřešili a zajistili bezpečné prostory pro výuku a vzdělávání našich dětí,“ prozradil Deníku starosta Komně Zdeněk Mareček.

V obci by podle jeho slov bylo do budoucna zapotřebí několik věcí.

„Chtěli bychom nejenom mladým lidem nabídnout pozemky pro výstavbu rodinných domů, aby neodcházeli do okolních obcí a měst. Dále chceme realizovat projekt na vybudování cyklostezky a dát občanům větší možnosti rozhodovat o dění v naší obci,“ poznamenal Zdeněk Mareček.