Je středeční ráno a právě začíná cvičení složek integrovaného záchranného systému, jaké Uherskohradišťsko ještě nezažilo.

Jde o simulaci dopravní nehody, kdy řidič osobního auta jedoucí od buchlovských hor přejel do protisměru a tam čelně narazil do autobusu, v němž cestuje třiadvacet zahraničních turistů.

„Ročně se ve Zlínském kraji uspořádají až dvě takto velká cvičení. Cílem je prověřit dojezdové časy zasahujících jednotek, ale i jejich připravenost a akceschopnost. Natrénují se také taktické postupy, spolupráce všech složek i činnost štábu velitele zásahu," vysvětluje důvody konání takto rozsáhlé akce krajský mluvčí hasičů Libor Netopil.

Jako první přijíždí k nehodě černý „dálniční" passat, který však běžně křižuje i tah I/50 mezi slovenskými hranicemi a Buchlovem. Namaskovaní figuranti z řad studentů uherskohradišťské střední zdravotnické školy na to reagují boucháním do skel autobusu. Někteří mají umně zakrvácenou hlavu, ruce či kolena. Jiní bezvládně leží v uličce autokaru nebo na schodech pod kabinou řidiče. Již nyní mrtvé řidiče reprezentují figuríny.

„Simulovaná nehoda je nácvikem nezvyklým, ale pro policii rozhodně přínosným. Budeme si moci vyzkoušet koordinaci, vyšetřování nehody, zjišťování informací přímo od zraněných nebo svědků," tvrdí uherskohradišťský policejní mluvčí Aleš Mergental.

Mezitím k nehodě přijíždějí žluté sanitky rychlé lékařské pomoci. Vedoucí lékař hlásí do vysílačky vážnost situace. Dorazivší hasiči zakliňují vrak na boku ležícího favoritu žebříkem. „Tady zřídíme obvaziště," ukazuje jedna ze záchranářek prostor na silnici, kde budou na bílých plachtách ležet v řadě zranění lidé. Policisté kužely zužují vozovku.

„Zasahuje zde šest sanitek záchranné služby, jimž vypomáhají volné převozové vozy z uherskohradišťské nemocnice. Nacvičíme i odvoz pacientů leteckou záchrannou službou do fakultních nemocnic, specializovaných pracovišť a traumacentra v Brně, Zlíně a Olomouci. Za reálné situace bychom ještě povolali posádky z Veselí nad Moravou," konstatuje šéf hradišťských záchranářů Anton Vaňo.

Na pěší lávce nad obchvatem se rozrůstá již početná skupina přihlížejících. Hasiči na žebřících vylamují okna autobusu, aby se mohli vynášet raněné. Zasahujícím zdravotníkům, podobně jako by tomu bylo ve skutečnosti, komplikují práci hysterické figurantky. „Vraťte mně zpátky nohy! Kde mám spolužačku?" ječí.

Hemžení pracovníků v červených kombinézách protíná nářek, situaci se snaží uklidnit psycholog. „Co tady ještě dělá? Vždyť je zaintubovaná, musí okamžitě na ARO do Zlína," udílí pokyny zdravotnice sklánějící se nad dívkou ležící v plastových nosítkách. Někteří zranění jsou přikrytí jakoby zlatým balicím papírem – je to záchranářská fólie, jež je udržuje v teple.

Zásahu se účastní celkem sedm desítek pracovníků integrovaného záchranného systému – jednotky profesionálních hasičů ze Zlína, Otrokovic, Uherského Brodu a Uherského Hradiště, dobrovolní hasiči z Kunovic, policisté z Uherského Hradiště a Zlína, záchranáři z Uherského Hradiště, Uherského Brodu a Zlína. Při nehodě umírá osm lidí a šestnáct jich je zraněno.

Velitel zásahu z řad hasičů dává pokyn dopravním policistům, aby úplně uzavřeli silnici. Bude přistávat vrtulník. Někteří řidiči v koloně vzdávají čekání a otáčejí svá auta. Helikoptéra z Brna ale ve skutečnosti nedorazí. Nebudou ji blokovat kvůli pouhému cvičení. Co kdyby jí někde bylo potřeba doopravdy?