Jednou ze zvolených metod, jak toho dosáhnout, je i rozesílání žádostí o příspěvek městským a obecním úřadům působícím na území uherskohradišťského okresu. Výše příspěvku je stanovena na 100 korun na obyvatele. Představitelé obcí ale takovou formu pomoci většinou odmítají. „Máme rozjetou spoustu investičních akcí, sami nemáme prostředky, takže žádost rada našeho městyse zamítla. Poskytnout 200 tisíc korun je mimo naše možnosti, zvláště v době, kdy splácíme tři úvěry. Takovýchto žádostí odmítáme dost," konstatoval starosta vinařského městysu Polešovice Michal Zapletal.

Nedoporučit příspěvek k schválení zastupitelstvu navrhla i obecní rada v Nivnici. „Podporujeme především naše místní spolky. Je jich třicet a všechny natahují ruce. Z tohoto pohledu je doporučení rady vcelku pochopitelné," domnívá se starostka Nivnice Vladimíra Kaislerová.

Definitivní ortel však vyřkne až tamní zastupitelstvo v půlce prosince.

Ředitel Slováckého divadla Igor Stránský se od postupu hradišťské radnice distancoval. „Nepovažuji to za úplně šťastné rozhodnutí. Peníze by měly přicházet spíše shora, tedy z kraje a ministerstva než od obcí. Proč by měly přispívat pouze obce z okresu, když divácké zájezdy k nám pořádají i ty za jeho hranicemi, například Halenkovice nebo Napajedla?" ptá se ředitel Stránský. Zároveň ale dodal, že si cení snahy města peníze sehnat a divadlo tak zachovat.

Rozpočet významné hradišťské kulturní instituce měl být na příští rok zkrácen v původním návrhu o více než šest milionů, což by podle Stránského bylo likvidační. Nakonec se jedná „jen" o částku kolem jednoho a půl milionu. Místo zhruba 24 milionů tak budou dotace divadlu činit asi 22,5 milionu. „Při razantních úpravách výdajů jsme schopni rok 2013 přestát bez ošizení diváků. Uvidíme, co bude pak dál," tvrdí Igor Stránský.

Jeho divadlo je významným účastníkem informační kampaně Pomozte svému divadlu, která upozorňuje právě na vyhrocující se potíže financování divadel ze strany státu. „Pod naší peticí máme aktuálně podpisy od asi 5600 diváků, což je nejvíce ze všech scén v celé republice," upozornil ředitel Stránský.

Finanční tíseň nastala kvůli tomu, že město od příštího roku přijde o státní dotaci ve výši 35 milionů. Z té bylo 19 milionů určeno divadlu, zbytek Knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana. Nové rozpočtové určení daní Hradišti přinese 18 milionů, zbytek musí město někde sehnat. „Pan starosta o tom bude jednat s hejtmanem Zlínského kraje, já dnes podniknu podobnou schůzku na vládní úrovni," poukázal na možné zdroje příjmů mimo obecní rozpočty, tedy kraj a stát, uherskohradišťský místostarosta Stanislav Blaha.

Doplnil, že Uherské Hradiště se ve srovnání s jinými městy v tomto případě ocitá v poměrně unikátní situaci. „Zřizovateli divadel jsou většinou větší města s více než 50 tisíci obyvateli. Ta mají vyšší příjmy na hlavu, protože se počítá s tím, že jimi zřizované instituce slouží i obyvatelům širšího okolí. Hradiště je s 26 tisíci obyvateli zařazeno v nižší kategorii, nepočítá se s tím, že by město této velikosti provozovalo stálou kamennou scénu," vysvětlil Stanislav Blaha.