Obyvatelé Nádražní ulice v Bojkovicích už nějaký čas apelovali na to, aby se v místě jejich bydliště měřila rychlost projíždějících vozidel. Městské zastupitelstvo proto schválilo nákup dvou radarů s ukazatelem aktuální rychlosti, které zde od února fungují. „Je vidět, že se hodně šoférů umravnilo. Většina jich nyní úsekem projíždí rychlostí do 60 kilometrů v hodině, což je sice porušení vyhlášky, ale již ne tak výrazné," konstatoval starosta Petr Viceník. Ten má v grafech k dispozici analýzu průměrných i maximálních rychlostí po hodinových časových úsecích. „Zatímco padesátkou až šedesátkou tudy projede 11 tisíc aut, sedmdesátkou jede tisícovka. Pokořit osmdesátikilometrovou rychlost se pak odváží čtyři stovky řidičů," vypočítává.

Radary, jejichž pořizovací cena se pohybuje kolem padesáti tisíc korun za kus, jsou mobilní. Proto v Bojkovicích plánují, že tímto způsobem zmapují i další lokality. „Řidiči jezdí velmi rychle z kopců, které vedou ulicemi Luhačovská od Přečkovic a Pitínská ze Slavičína. Již jsem mluvil s vedoucím okresní policie, který si rád od nás převezme reprezentativní statistiky a použije je jako podklad k radarovému měření hlídkou dopravní policie," dodal starosta Viceník.

Dobré zkušenosti mají s podobným zařízením i v Huštěnovicích. Tam měřič rychlosti funguje už od jara 2011. „Rozhodně to pomáhá, hodně aut zpomalí. Když na vás na tabuli zabliká vaše aktuální rychlost, je to určitá psychologická bariéra. Dle mě působí více než na polovinu řidičů," nechal se slyšet starosta obce Aleš Richtr. Pořízení radarů označuje jako správnou investici, i když v denních hodinách se provoz v Huštěnovicích přirozeně zpomaluje kvůli zahlcené odbočce na Sušice. „Zajímavostí je, že občas dochází i k chybám v měření. Jednou nám přístroj do statistiky od Babic uvedl maximální rychlost 180 kilometrů v hodině, což je nesmysl. Tak rozjet to tady nejde," míní.

Podle hradišťského policejního mluvčího Aleše Mergentala strážci zákona využívají informace z radarů vlastněných obcemi ještě v Míkovicích. „Údaje vyhodnocujeme a případně posíláme na daná místa hlídky. To ale záleží na více faktorech," doplnil.