„Nechtěl bych být konkrétní, přestože se nám už koalice rýsuje. Jistotou je, že končí místostarostka Zdeňka Ondrušková, která ani do voleb nekandidovala, stejně jako to, že se i nadále ucházím o post starosty,“ prozradil současný první muž Bojkovic Petr Viceník (Občané pro město).

senátní volby 2018  Patrik Kunčar
Senátor Patrik Kunčar: Tyto volby byly zatím nejnáročnější

Mnohem složitější situaci řeší v Uherském Ostrohu a Kunovicích. V obou městech totiž nevyhrála seskupení, jejímiž lídry byly nynější starostky.

„Do voleb jsem samozřejmě šla s tím, že se budu ucházet o post starostky, nicméně pokud by to mělo bránit koaličním vyjednáváním, jsem ochotna ustoupit. Více informací však zatím nemám,“ sdělila Jiřina Galušková (KDU-ČSL), která doposud působila na pozici místostarostky Uherského Ostrohu.

Jednání pokračují také v Kunovicích, kde vítěz voleb hnutí ANO 2011 v čele s Petrem Vardanem těsně přeskočilo stranu současné starostky Ivany Majíčkové (NK). Ani Pavel Vardan přitom nevyloučil, že se bude jakožto vítěz voleb ucházet o křeslo starosty.

Ferdinand Kubáník
Ferdinand Kubáník povede v Brodě staronovou koalici

Jistotu o podobě příštího vedení města mají už ve Starém Městě.

Tam suverénně ovládly komunální volby strany KDU-ČSL a Starostové a nezávislí, jejichž lídry byli dosavadní starosta Josef Bazala a místostarosta Martin Zábranský.

„Minule jsme měli širší koalici tvořenou téměř ze všech stran kromě komunistů, tentokrát budeme spolupracovat na vedení města pouze se Starosty a nezávislými. Zůstanu starostou, uvolněného místostarostu mi bude dělat Martin Zábranský a neuvolněného Kamil Psotka,“ upřesnil Josef Bazala (KDU-ČSL).

V neděli 14. 10. 2018 v 18 hodin, byla na radnici v Uherském Hradišti podepsána koaliční dohoda mezi politickými a volebními stranami a hnutími ODS, KRUH, KDU-ČSL a TOP 09, které byly pro volební období 2018-2022 zvoleny do Zastupitelstva města Uherské Hr
Radnici v Hradišti ovládne koalice ODS, KRUH, KDU-ČSL a TOP 09

Staronovou koalici pak mají v Uherském Brodě. Největší novinkou je tam změna na pozici starosty, kde Patrika Kunčara (KDU-ČSL) vystřídá Ferdinand Kubáník (KDU-ČSL). O víkendu taktéž podepsali koaliční dohodu v Uherském Hradišti. Tam ODS povede město spolu s KRUHem, KDU-ČSL a s TOP09.

„S radostí mohu konstatovat, že všechna jednání s koaličními partnery proběhla ve velmi přátelském duchu. Zcela jistě se na tom podílí i fakt, že shoda jednotlivých volebních programů je velmi vysoká, díky čemuž jsme nenaráželi na žádné zásadní problémy,“ konstatoval za vítěznou ODS Stanislav Blaha.

Ten hodlá znovu obsadit funkci starosty města. Záda mu pak budou krýt z pozic místostarostů neuvolněný Ivo Frolec (KRUH) a uvolnění Česmír Bouda (KDU-ČSL) a Jaroslav Zatloukal (ODS).

Hluk pak mezi městy na Slovácku tvoří výjimku. Vzhledem k podané stížnosti na průběh komunálních voleb tam jsou veškerá koaliční jednání pozastavena.

Ilustrační foto.
Volby v Hluku řeší soud. Zastavilo to i koaliční vyjednávání

Celkově ve čtyřech ze sedmi měst na Slovácku vyhrála komunální volby KDU-ČSL.

V Brodě si udržela pohodlný náskok téměř deseti procent před druhou ODS, v Uherském Ostrohu pak lidovci získali 23,62 procenta hlasů před stranou SNK O.S.T.R.O.H s 18,5 procenty, ve Staré Městě dosáhli křesťanští demokraté vůbec nejlepšího volebního zisku v podobě 40,23 procent hlasů, následováni Starosty a nezávislými s 31,13 procenty.

Konečně v Hluku zvítězila KDU-ČSL v poměru 31,32 procent hlasů před Hlučany s 25,68 procenty.

Zbylé města si rozdělily ODS, ANO a místní sdružení. Občané pro město suverénně ovládli komunální volby v Bojkovicích, kde toto seskupení získalo 39,63 procent.

Jako druhá v Bojkovicích těsně skončilo SPOLU pro Bojkovsko.

Překvapení se konalo v Kunovicích, kde hnutí ANO 2011 těsným poměrem 31,13 procent hlasů ku 28,57 procentům zvítězilo před Nezávislými kandidáty pro Kunovice.

V Uherském Hradišti pak obhájila prvenství ODS s 21,81 procenty hlasů. S odstupem za ní skončilo hnutí ANO 2011 se ziskem 13,87 procent hlasů voličů.