Po dvouleté pauze kvůli covidu se letos přihlásilo do soutěže 24 vinařů a vinařských podniků ze zlínského kraje a přilehlých obcí Blatnička a Blatnice pod Sv. Antonínkem.
„K hodnocení bylo degustátorům předloženo 118 vzorků vín, pouze ročníku 2021. Z toho jich bylo 99 bílých, 14 červených a pět vzorků růžových,“ informovala Ludmila Holíková, ředitelka Agrární komory v Uherském Hradišti, která je garantem soutěže.
Paní ředitelka podotkla, že oproti předcházejícím ročníkům došlo k částečné změně vystavovatelů a přibyla nová vinařství. Jejich letošní účast je přínosem pro prestiž soutěže TOP Víno Slovácka.
V prostorech Střední průmyslové, hotelové a zdravotnické školy v Uherském Hradišti rozhodovaly s jedenáctidenním předstihem před prestižní výstavou TOP Víno Slovácka tři pětičlenné komise, které byly složeny z držitelů osvědčení o degustační zkoušce. Odborným garantem senzorického hodnocení vín byl Ing. Jakub Šebesta, vedoucím degustace Jiří Dunovský, místopředseda výkonného výboru Asociace degustátorů České republiky.
„Co bych k soutěži o nejlepší vína v oblasti Slovácka řekl? Snad to, že vinaři jsou soutěživí lidé a snaží se svými výrobky prosadit a získat si své zákazníky. Vzorky vín, které se na degustaci sešly, jsou trochu ostřejší v kyselinách. Já mám tato vína rád a často, nejméně jednou za rok je jezdím na Slovácko ochutnávat,“ řekl s pousmáním garant degustace Jakub Šebesta.
Byl potěšen tím, že vybraní degustátoři, kteří soutěžní vína hodnotili, jsou skuteční profesionálové, specialisté a na Slovácku mezi vinaři známé tváře.
„Není nejmenší důvod, abych zpochybňoval výsledky právě skončené degustace. Každé senzorické hodnocení je subjektivní, ale blíží se objektivitě, pokud jsou vytvořeny podmínky pro danou degustaci a zúčastní se jí velmi dobří a zkušení degustátoři. A pak se to hodnocení blíží té objektivitě,“ vysek inženýr Šebesta poklonu školeným a ostříleným ochutnávačům vína, kteří uměli jednoznačně identifikovat vady, choroby, pachutě a problémy ve víně.
„I ten systém, kterým se tady vína hodnotila, kdy se škrtal nejlepší a nejhorší výsledek a dosáhlo se tak průměru, tak to všechno přispělo k tomu, že hodnocení vzorků vín bylo velmi, ale opravdu velmi blízko objektivitě,“ řekl nadšeně Jakub Šebesta, garant degustace. Těšil se z toho, že už 13 let existuje regionální soutěž TOP Víno Slovácka. Díky ní se Polešovice právem staly součástí rodinného stříbra Zlínského kraje.
„Po společné kalibraci se hodnotitelé dostali na úroveň hodnocení, jakou jsem si představoval před degustací. Degustátoři oceňovali vzorky vína přesně takovými body, jaké si vinaři zasloužili. Tedy body od nízkých až po velmi vysoké, čímž splnili svoji velmi náročnou práci,“ řekl spokojeně Jiří Dunovský, vedoucí degustace a místopředseda výkonného výboru Asociace degustátorů ČR.