Zastupitelstvo Zlínského kraje dostalo v pondělí doporučení z ministerstva vnitra, aby znovu hlasovalo o stavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně v hodnotě osmi miliard korun. Návrh zastupitelé kraje už loni 16. prosince schválili, i když byl na jednání bod o nemocnici zařazen hejtmanem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL) do programu nečekaně.

Proto nyní ministerstvo vnitra vyzvalo dopisem vedení Zlínského kraje, aby zastupitelstvo záležitost znovu projednalo. Podle ministerstva musí být informace o projednávání předem zveřejněna v rámci návrhu programu na úřední desce, což podle kontroly učiněno nebylo.

Znovu hlasovat, nebo rozhodnutí potvrdit

„Zastupitelstvo by mělo o těchto bodech jednat po řádně proběhlé diskusi, včetně uplatnění práv zastupitelů a občanů kraje vyjádřit se. Pak znovu rozhodnout, případně alespoň potvrdit, že setrvává na již přijatých usneseních,“ uvedl Ondřej Krátoška, mluvčí Ministerstva vnitra.

Zastupitelstvo Zlínského kraje 17.6.2019. Jiří Čunek.
Ministerstvo potvrdilo, že kraj jednal v rozporu se zájmy občanů Kroměřížska

Jestliže by zastupitelé bod o stavbě nové krajské nemocnici odmítli znovu projednat, může se podle něj ministerstvo obrátit na soud a navrhnout zrušení hlasování.

„Záleží na postupu Zlínského kraje, nicméně pokud bude i nadále rozhodnutí kraje odporovat výše zmíněným ustanovením Zákona o krajích, Ministerstvo vnitra může v rámci dozorových pravomocí pozastavit výkon usnesení, které bylo v dané věci přijato, a případné podat návrh na jeho zrušení správním soudem,“ přiblížil Ondřej Krátoška.

„Jen žádost o zvážení“

„Je to pouze dopis a stanovisko pana Hamáčka (ministr vnitra za ČSSD, pozn. redakce), nejde o rozhodnutí, které by nařizovalo nové hlasování o nemocnici. Osobně si myslím, že pan ministr chce pomoci svým neúspěšným krajským kolegům,“ komentoval hejtman Jiří Čunek.

Právě zastupitelé za ČSSD hlasovali až na jednu výjimku proti stavbě nemocnice. Pokud by byl podle hejtmana v prosinci porušen při hlasování zákon, ministerští úředníci by rozhodnutí krajského zastupitelstva zrušili, což se nestalo.

„Rozhodně na nejbližším zasedání Zastupitelstva se tím zabývat nebudeme,“ ubezpečil hejtman.

„Není to v žádném případě o zastavení usnesení zlínského zastupitelstva, je to v podstatě jen žádost o zvážení rozhodnutí,“ doplnil krajský radní Jan Pijáček (ODS). Stejně jako Jiří Čunek uvedl, že při prosincovém hlasování krajského zastupitelstva o nové nemocnici zákon porušen nebyl.

Nová budova sídla krajských hasičů ve Zlíně.
Nová centrální hasičské stanice ve Zlíně je hotová, do provozu půjde v dubnu

„Kdyby se přece jen hlasovalo o nové nemocnici, byl bych stejně jako v prosinci pro. Vždyť přece každý ví, že je lepší postavit novou nemocnici, než opravovat starou,“ dodal.

Stejně jako Jan Pijáček, vidí jako lepší variantu postavit novou nemocnici i krajský zastupitel Petr Gazdík (STAN).

„Pro mne by to byla formální věc, i když vím, že usnesení z ministerstva je jen doporučení,“ zmínil Petr Gazdík. Pokud by skutečně k novému hlasování o nové nemocnici došlo, poradili by se podle něj s kolegy v koalici.

„Prosincové hlasování o nové nemocnici standardní nebylo, což nyní potvrdilo i ministerstvo. Nyní je na kraji, jak se k doporučení ministerstva postaví. Rozhodnout se, jestli bych při novém hlasování byl pro novou nemocnici či nikoliv, má pro mne smysl až bude definitivně jasné, zda se bude znovu hlasovat a jaké k tomu budou předloženy podklady.“ uvedl primátor Zlína Jiří Korec (ANO).

Redakce oslovila i Jiřího Sukopa (ANO), ten se ale zatím odmítl k tématu vyjádřit.

Koalici tvoří lidovci, hnutí ANO a STAN a ODS, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 29 křesel. V opozici je ČSSD, KSČM, Svobodní a Soukromníci a SPD.
Při hlasování v prosinci koalice složená z členů KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS nepostupovala jednotně. Návrh ale získal potřebných 23 hlasů.
14 hlasujících bylo proti a 1 se zdržel hlasování. Pro nemocnici zvedl ruku i zastupitel opoziční ČSSD Lubomír Vaculín.

Situace kolem prosincového hlasování neunikla pozornosti Ministerstva vnitra, konkrétně jeho Odboru veřejné správy a kontroly, které se podobnými případy zabývá.
Deníku informaci tenkrát potvrdil tiskový mluvčí úřadu Ondřej Krátoška. Podle něj podnět k prošetření postupu při hlasování ZZK o nové nemocnici tehdy nikdo na odbor nepodal, jeho úředníci jednali ex offo, nebo-li z úřední povinnosti.
Do dnešního dne však už v souvislosti s novou nemocnicí a hlasováním o ní, obdrželi úředníci těchto podnětů více než dvacet.