Doposud ale pro ně práci nenašli. Informoval o tom starosta obce Antonín Jelének. „Jde o skupinku zhruba sedmnáctiletých hochů, kteří se k činu doznali. Když jsme je dopadli, slíbili nám, že vykonají pro obec pomocné, například úklidové práce. Už koncem uplynulého roku jsme je chtěli pověřit úklidem odpadků ve vsi, nakonec jsme od toho ale upustili, protože kontrola takové práce by byla prakticky nemožná,“ vysvětlil starosta.

Hříšníci dostanou novou možnost s největší pravděpodobností až po větším sněžení. „Pokud přijde větší nápor zimy, budeme rádi, když pomohou s úklidem sněhu,“ poznamenal Jelének. Zástupci radnice věří, že případný trest s užitečným výsledkem bude ponaučením pro vandaly, kteří se v posledních měsících v obci vyrojili jako mouchy. Výsledkem jejích řádění byla například poškozená socha svatého Jana Nepomuckého (na snímku), kterou ovšem místní mladík poškodil neúmyslně, ve chvíli, kdy se chtěl u památky vyfotografovat. Méně omluv však místní lidé zřejmě najdou pro nenechavce, kteří ukradli jistící čepy na prvcích rozestavěného dětského hřiště. Řádění vandalů chce učinit přítrž i policie. „Se starostou obce jsme se domluvili, že do Lhoty budou zajíždět četnější policejní hlídky, zejména v pozdních nočních hodinách,“ podotkl Jaroslav Krejčíř z uherskohradišťského okresního ředitelství Policie ČR.

Nejvíce ohlasů ale sklidil nápad s odpracováním prohřešků. Líbí se i některým obyvatelům obcí sousedících s Ostrožskou Lhotou. „Podobným způsobem by měly postupovat všechny obce. Nepořádek z ulic by jistě v krátké době zmizel,“ pokyvuje pochvalně hlavou Jiří Šenk z Uherského Ostrohu.

Související články:

Vandaly ze Lhoty čeká za trest úklid