Poté, co správce ochranného pásma vodního zdroje Slovácké vodovody a kanalizace (SVaK) nechal pláž rozorat, se v úterý 24. června uskutečnilo první jednání mezi zainteresovanými stranami, které naturistům dává naději na její obnovení.

„Já osobně jsem s výsledkem jednání spokojen, byl patrný zájem všech stran o dialog. Vyjasnili jsme si některé dosavadní nesrovnalosti a shodli jsme se na závěru, který je přijatelný pro všechny strany," konstatoval zástupce naturistů Josef Tlusťák.

Nudisté se podle jeho vyjádření v nejbližší době zorganizují do řádného spolku, tak jak to požaduje platný občanský zákoník, a poté jednotně podají oficiální žádost, která bude standardním způsobem posuzována dotčenými úřady. „Za určitých podmínek by se tam naše dosavadní činnost dala provozovat i nadále," věří Josef Tlusťák. Jeho slova potvrdili také další účastníci setkání. „Spolek naturistů zažádá o možnost využívání pozemku k účelu nudapláže. K tomu se pak samozřejmě budou vyjadřovat všechny dotčené instituce," sdělil ředitel SVaKu Lubomír Trachtulec.

„Nechceme záležitost řešit přes média, nicméně můžu potvrdit, že jednání budou i nadále pokračovat," uvedl krátce Květoslav Fryšták, vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu Uherského Hradiště.

Nudapláž na čtverci provozovali 40 let

Josef Tlusťák uznává nezbytnost zachování kvality pitné vody v oblasti novoveských jezer, ale na druhé straně také oceňuje snahu úřadů jednat o případném zachování koutku nudistů v lokalitě lidově zvané „Čtverec", kde je tato činnost provozována již více než čtyřicet let.

„Myslím si, že díky společnému dialogu všech zainteresovaných stran se tento problém opravdu výrazně posunul," dodal zástupce naturistů.

Ke zrušení nudistické pláže došlo v pondělí 16. června. Pláž na pozemcích ve vlastnictví České republiky, s příslušností hospodaření Lesů ČR a Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se nacházela v těsné blízkosti vodárenského jezera, do něhož přecházejí vody z Kunovské tabule i těžebního jezera. Nudisté po- dle úřadů přestali respektovat zákaz vstupu do prostor vodárenského jezera, kolem něhož je vymezeno a vyznačeno ochranné pásmo vodního zdroje I. stupně. Nudisté se navzdory tomu údajně měli ve vodárenském jezeře koupat, což podle úřadů představuje protiprávní jednání, zásadně ohrožující kvalitu vody v jezeře. Navíc měly být v okolí pláže také prováděny neoprávněné zásahy do lesních porostů. Na základě toho úřady přikročily k zorání prostor, které nudisté využívali. Tento krok vyvolal v jejich řadách značné vášně.

Úterní jednání bylo prvním oficiálním dialogem všech zainteresovaných stran od této události. Zúčastnili se jej například zástupci Lesů ČR, ÚZSVM, Odboru životního prostředí Městského úřadu Uherské Hradiště, SVaKu a naturistů.