„Nový vchod se mi docela líbí. Myslím, že celá oprava bude přínosná, protože nám díky ní vznikl větší počet parkovacích míst. Jen se bojím, že v zimě nastane problém s novým povrchem. Jak přijde mráz, mohlo by to tu klouzat a docházet k úrazům," myslí si zdejší zdravotní sestra Jitka Hladišová.

Obnova stávajícího prostoru spočívala kromě rekonstrukce vstupu a parkoviště ve výměně podloží a úpravě výškových poměrů a spádů.

„Stávající povrch byl v nevyhovujícím stavu, odlamoval se a kýval, takže hrozilo nebezpečí zranění. Rozhodli jsme se pro speciální povrch z přírodního kameniva spojený emulzí na bázi epoxidů a PUR, který je bezúdržbový a protiskluzový," vyvrátil obavy zaměstnanců ředitel Městské nemocnice a polikliniky Ferdinand Kubáník.

Přístup do pavilonu A, kde se nachází dětské oddělení a lékařská pohotovost, je nyní bezbariérový. „Původní schodiště jsme zrušili kvůli bezpečnosti, protože bezprostředně na vstupní plochu přiléhá parkoviště a zde by mohlo docházet ke kolizím mezi parkujícím autem a pohybujícím se dítětem," doplnil Ferdinand Kubáník.

Oprava, která trvala od středy 13. srpna, byla dokončena s jedenáctidenním předstihem, což ocenili převážně pacienti, kteří museli po dobu rekonstrukce využívat náhradní vstup.

„Abychom dosáhli co nejnižší ceny, nechali jsme některé práce udělat subdodavatelsky. Celkový rozpočet činil 573 tisíc bez DPH, z toho parkoviště 210 tisíc, vstupní schodiště a rampa 248 tisíc a nerezové zábradlí 115 tisíc," uvedl Ferdinand Kubáník.

ADÉLA BURÁŇOVÁ