„Navrhli jsme ji, protože zvládá zátěžové a stresující konflikty a přitom si zachovává lidskou tvář. Je rozhodná a spravedlivá,“ popisuje její osobu Karel Surý, pověřený vedením školy v Šumicích. Dodává, že nominaci před kolegyní ale úzkostlivě tajili, aby nebyla nakonec zklamaná, pokud by se to nepovedlo.

„Za chvíli půjde do důchodu a za svou celoživotní práci si to ocenění jistě zaslouží,“ usmívá se Karel Surý. Sama oceněná byla hodně překvapená, když ji kolegové řekli, že získá cenu metodika prevence od Zlínského kraje.

„Nikdy by mě to nenapadlo. Bylo to velice milé překvapení,“ byla potěšena Jiřina Datinská.

Přejezd u pálenice chce zrušit Správa železniční dopravní cesty, obec to odmítá.
Stát chce zrušit železniční přejezd uprostřed Šumic

Je aprobovaná na výuku českého jazyka a občanské výchovy a téměř 20 let let i na několikrát zmíněného metodika prevence.

„Práce s dětmi je pěkná, ale všechno má i svou negativní stránku. Jako metodik řeším šikanu, hlavně kyberšikanu v 6. a 7. třídě,“ povzdechla si Jiřina Datinská.

Výběr povolání pro ni byl jasnou volbou, k češtině si zvolila ještě občanskou výchovu i kvůli zážitkům ze školy.

„V šesté a sedmé třídě nám chodila do školy Mladá Fronta a my jsme si ji o přestávkách četli,“ prozrazuje kantorka, s tím, že se vždy těší na prázdniny ale v září i zpět do školy.

Nejstarší šumická rodačka Anděla Hřibová 23. dubna 2016 oslaví 105. narozeniny
Zemřela nejstarší obyvatelka Šumic. Bylo jí 105 let

Stejné ocenění si ze Zlína kromě učitelky ze Šumic odnesla ze Slovácka ještě: Monika Mahdalová (ZŠ a MŠ Prakšice), Yveta Michalcová (ZŠ a MŠ J. A. Komenského Nivnice) a Jana Skříčková (Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště).