Největší četnost padajících hvězd bude v noci 12. srpna. Na Slovácku se budou společně kochat oblohou v uherskobrodské hvězdárně i v Blatnici pod Svatým Antonínkem. „Je fajn si vyjít v létě jen tak na louku a sledovat oblohu. Sice mi nepřijde, že by za nocí s roji padalo nějak víc hvězd než v jiných letních dnech, ale je to přinejmenším dobrá záminka, jak vytáhnout kamarádku ven," popsal svůj způsob pozorování perseid Martin Kadlec, který chodívá sledovat meteorický roj pravidelně už několik let.

Stejně jako on se spousta lidí vydává na odlehlá místa, kde výhled neruší světla z měst. Společný večer pod hvězdami však nabízí také prostory hvězdárny v Uherském Brodě i přírodní areál Smíchov nad Blatnicí pod Svatým Antonínkem. Překážkou ve výhledu na padající hvězdy tedy letos nebude jen oblačnost, ale také superměsíc.

„Pozorování nebude úplně ideální, protože je měsíc po úplňku, a tak bude rušit světlem. Proto kdyby se úplně nepovedla ta pozorovací část, pořádáme i přednášku, ať mají návštěvníci také něco z toho povídání," vysvětlil Rostislav Rajchl, vedoucí hvězdárny v Uherském Brodě. Kdo přijde sledovat meteorický roj právě tam, dozví se něco o námořní navigaci v období středověku.

„Bude to takový stručný průřez způsoby, jak se lidé dřív orientovali zejména na moři, ale i obecně při svých poutích po zemi. Od prvních větších námořních výprav až po objev sextantu," lákal na svůj výklad Martin Leskovjan ze vsetínské hvězdárny, který do Brodu přijede jako host.

V Blatnici pod Svatým Antonínkem pojali pozorování padajících hvězd jako společnou akci s táborákem a zábavou. Vše se bude konat na Smíchově, zaniklé obci asi kilometr nad Blatnicí. „Aby tohle místo nikdo nezdevastoval, udělali jsme tam minulý podzim přírodní areál. První akce, táborak o Svatojánské noci, měla velký úspěch. A tak jsme se rozhodli, že tam uděláme také pozorování perseid," pozval do přírody Antonín Hanák, předseda kulturní komise a organizátor této akce. Ta je určena jak pro děti, tak pro dospělé. S sebou si mohou návštěvníci vzít i špekáček na opékání a dostane se jim i výkladu například i o tom, co to vlastně perseidy jsou.

Superúplněk, jev, který bude clonou ve výhledu na stovky padajících hvězd, nastává zhruba jedenkrát za čtrnáct měsíců. Přívlastek super dostává měsíc tehdy, když je v úplňku nejblíže k Zemi. S meteorickým rojem se ale potká ve stejném termínu jen jednou za několik desítek let.

Roje však mohou lidé pozorovat každé léto. Jejich největší četnost letos připadne na noc z úterý na středu. „Roj začíná zhruba koncem července, končí v závěru srpna s tím, že maximum je kolem dvanáctého srpna. V tuto noc mohou za hodinu lidé pozorovat průměrně sedmdesát světelných stop," dodal Rostislav Rajchl.

Autor: Karolína Peřestá