Vampíří strach
Co budeme potřebovat: dva hrnky strouhaného sýra, 3 lžíce majolky, 4 stroužky česneku (i víc), 2 lžíce mléka, sůl.
Promícháme majolku a strouhaný sýr. Nepatrně zředíme mlékem a přidáme strouhaný česnek, sůl, pepř a všechno promícháme.
Silvestrovská pomazánka
Co budeme potřebovat: sůl, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra, sardelová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě.
Pikantní chilli vynechejte, pokud chcete. Sýr nahrubo nastrouháme, smícháme s rozmačkanými sardinkami, nasekanými vejci, cibulí, se sardelovou pastou a majonézou. Podle chuti okořeníme solí a pepřem a zakápneme citronovou šťávou.
Krabí pomazánka
Co budeme potřebovat: balíček krabích tyčinek (250 g), čtvrt kostky másla, sýr, lžíce hořčice, 2 lžíce bílého jogurtu, pažitka, petrželka, sůl, pepř.
Vše rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem a mažeme na pečivo. Zdobíme pažitkou nebo pokapeme citronem.
Pomazánka z nivy
Co budeme potřebovat: sto gramů nivy, sto gramů pomazánkového másla, jednu lžíci mléka – lze použít také majonézu.
Nivu nastrouháme a všechno utřeme nebo ušleháme dohromady. Mažeme na pečivo a zdobíme ořechem nebo rajčetem.
Vajíčková pomazánka
Co budeme potřebovat: 5 vajec natvrdo, 250 g tvarohu, 2 lžíce másla, trochu mléka, sůl, mletý pepř, 3 až 5 stroužků česneku, dle chuti posekanou pažitku.
Tvaroh s máslem utřeme dohladka, podle potřeby přidáme mléko. Vmícháme rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme a přimícháme na kostičky pokrájená vejce a pažitku. Mažeme na pečivo.
Šiki–šiki
Co budeme potřebovat: 1 krabičku koktejlových krevet (mohou být i mražené), krabí tyčinky, 1 čerstvou červenou papriku, konzervu ananasu a kukuřice.
Dále si připravíme zálivku: 2 stroužky česneku (rozmačkat), šťávu z ½ citronu, 2 lžíce kysané smetany, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kečupu, několik kapek tabasca, pepř a sůl.
Vše z ingrediencí nakrájíme na kostky, promícháme a poté zalejeme zálivkou.
Rajčata s mozzarellou
Připravíme si zálivku: 1 dcl olivového oleje, 4 stroužky česneku (rozmačkat), několik kapek sójové omáčky, 1 lžičku kari, sůl a pepř.
Poté spaříme rajčata, oloupeme, nakrájíme na kolečka, jemně pocukrujeme, posypeme na kostičky nakrájenou cibulí a na kostičky nakrájenou mozzarellou, zalejeme zálivkou, posypeme bazalkou.
Celerový třesk
Skládáme postupně na sebe jednotlivé vrstvy: sterilovaný celer (z konzervy – odkapaný), 2 pórky (spařit, nakrájet na kolečka), 5 vařených vajec (nasekat), 20 dkg šunky (nakrájet na nudličky), kukuřici (z konzervy, odkapanou), konzerva ananasu (nakrájet na kostičky), strouhaný sýr.
Poté si připravíme zálivku, kterou připravené suroviny zalejeme.
Zálivka: kysaná smetana (jogurt), majonéza, sůl, pepř a hořčice.
Oříškovka
Co budeme potřebovat: čerstvý celer (nastrouhat), 3 až 4 jablka (nastrouhat), citrónovou šťávu, 1 lžíci cukru, 2 lžíce smetany (může být i Rama), vlašské ořechy (nasekat).
Vše dobře promícháme.
Sleďový salát
Skládáme postupně na sebe jednotlivé vrstvy: kořeněné matjesy (tři krabičky), 4 cibule (na kostičky), majonézu, 4 brambory vařené ve slupce (na kostičky), červenou řepu (obsah jedné sklenice).
Vše následně pokryjeme majonézou, ozdobíme čtyřmi vařenými vajíčky (doprostřed žloutky, po kraji bílky).
Vajíčkový salát
Co budeme potřebovat: ředkvičku (nakrájet), 5 vařených vajec (nasekat), 2 rajčata, 1 cibuli (na kostičky), pažitku, majonézu, sůl a pepř. Vše smícháme.
Květákový salát
Co budeme potřebovat: 1 syrový květák (namočit v hodně osolené vodě), 1 cibuli (na kostičky), vegetu, 1 konzervu kukuřice, 3 až 4 vařená vejce, majonézu, kysanou smetanu, pepř a sůl.
Vše dobře promícháme.
Cibulkový salát
Skládáme postupně na sebe jednotlivé vrstvy: nakládané malé cibulky, kukuřici (jedna konzerva), žampiony, 2 pórky (spařené), 15 dkg šunky, červené fazolky (jedna konzerva, propláchnuté), ½ skleničky kyselých okurků (nastrouhané).
Poté si vyrobíme zálivku z majonézy a zakysané smetany.
Předem připravené vrstvy zalejeme zálivkou, zastrouháme sýrem a ozdobíme olivami.
Salát s brokolicí
Co bude potřeba: 1 brokolice (může být i mražená) – uvařit 3 min. v osolené vodě, 5 vajec (nasekat), 1 cibule (na kostičky), 1 konzerva kukuřice, 2 stroužky česneku, majonéza, kysaná smetana – vše smícháme.
Paprikový salát
Co je potřeba: 3 papriky různých barev, 1 konzerva kukuřice, 1 konzerva červených fazolí (propláchnout), 1 cibule (na kostičky), šťáva z 1 citronu, špetka chilli, lžička olivového oleje.
Poté si připravíme zálivku: majonéza, kysaná smetana a 3 stroužky česneku.
Vše nakrájíme a smícháme. Zálivku si každý z hostů dá na salát sám.
Sloní mlsanec
Budeme potřebovat: 2 lžíce octa, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje, 1 velkou cibuli, 500 g špekáčků, párků nebo měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 majolenku a trochu pepře .
Ocet, olej, kečup, hořčici promícháme a svaříme. Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme svařenou vychladlou hmotu a nakonec majonézu a trošku pepře.
Vše důkladně promícháme a necháme proležet.
Ševcovský mls
Budeme potřebovat: půl kila měkkého salámu, 100 g majolky, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce jemného kečupu, lžíce worchesteru a 3 kostky cukru.
Salám, cibuli a okurky umeleme na masovém mlýnku.
Olej, hořčici, kečup, ocet, worchester a 3 kostky cukru svaříme.
Po vychladnutí zamícháme do umletého salámu a přidáme majolku a opět dobře promícháme.
Česneková pomazánka
Co budeme potřebovat: 150 g eidamu, 1 majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř.
Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady. Výborně se hodí na jednohubky.
Vajíčkovo-bramborový mls
Co budeme potřebovat: 5 natvrdo uvařených vajíček, 5 uvařených brambor (nemusí být ve slupce, stačí na čtvrtky), 300 ml majonézy, lahůdková cibulka, sůl a pepř.
Vajíčka a brambory nastrouháme na jemném struhadle, cibulku jemně nakrájíme i s natí. Pokud nemáme lahůdkovou, stačí obyčejná. Přidáme petrželku. Smícháme s majonézou, dochutíme pepřem a solí.
Rychlá nivová pomázánka
Budeme potřebovat: pomazánkové máslo, cibuli, 15 až 20 dkg nivy.
Na jemno nakrájíme cibuli, nastrouháme nivu. Sýr smícháme s pomazánkovým máslem a přidáme cibulku. Díky výrazné chuti není potřeba nijak přichucovat ani přisolovat.
Česneková rychlovka
Budeme potřebovat: pomazánkové máslo, 2 stroužky česneku, sůl.
Do pomazánkového másla protlačíme česnek, přidáme špetku soli a promícháme.
Mňam krabí pomazánka
Balení krabích tyčinek, majolka, 100 g taveného sýra, 4 stroužky česneku, sůl, pepř.
Tyčinky nakrájíme na kousky, vmícháme sýr, majolku, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme.
Matjesová pomazánka
Budeme potřebovat matjesy, pomazánkové máslo, cibulku a feferonku. Všechno rozmixujeme a podáváme.
Avokádová pomazánka
Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme, dáme do misky, zakapeme citronovou šťávou, utřeme česnek, najemno nakrájíme cibulku, osolíme, opepříme, přidáme lučinu a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku.
Excelentní pomazánka na chlebíčky
Přísady: sklenice zeleninová směs Moravanka sterilovaná, dvě vajíčka uvařená natvrdo, dvě větší brambory uvařené ve slupce, jeden starší rohlík, téměř tvrdý, 150 g měkkého salámu v celku, jedna větší cibule, tři sterilované okurky, jeden sáček tatarské omáčky, jeden sáček majolky, jedno balení lučiny nebo čerstvého sýra, špetka, soli, pepře a cukru.
Ze sklenice zeleniny slijeme všechen nálev, vejce uvaříme natvrdo, brambory ve slupce (posléze vychladíme a oloupeme).
Umeleme zeleninu, vejce, vychladlé brambory, cibuli, okurky a salám na masovém mlýnku a v případě nutnosti dohustíme pomletým rohlíkem (plní funkci zahušťovadla, na chuti to není znát). Přidáme sáček majolky, sáček tatarky, čerstvý sýr, umícháme, osolíme, opepříme, popřípadě přidáme lžičku cukru, pokud by se pomazánka zdála příliš kyselá.
Pokud umeleme se zeleninou i feferonku, která většinou ve skleničce bývá, pomazánka je pak pikantní. Pokud nechcete mít pikantní pomazánku, feferonku ze směsi vyjměte.