„O tuto formu dětské letní rekreace mají rodiče značný zájem a rovněž chlapci a děvčata jsou s ní velmi spokojeni," svěřuje se Ivana Zůbková, ředitelka Domu dětí a mládeže Šikula Uherské Hradiště, která má s příměstskými tábory v metropoli Slovácka i mimo něj bohaté zkušenosti.

Všech šestnáct, které Šikula o letošních prázdninách uspořádá, jsou beznadějně obsazeny. Na dalších sedmi příměstských táborech v Uherském Hradišti, nesoucích název Moje Slovácko aneb U tetičky na dědině, se poprvé podílí s jeho strůjci, a to Informačním centrem pro mládež ve spolupráci s Regionem Slovácko a Parkem Rochus.

V něm před bílou chalupou z Boršic vládne v době naší návštěvy čilý pracovní ruch. Malí táborníci pod dohledem členek polešovického ženského sboru Drmolice perou v dřevěných neckách na valše prádlo, ve dvojicích je kroutí, věší na šňůry a zpívají si: „Pere žena, pere šaty, oprala si muža taky. Máchá žena, máchá šaty, omáchala muža taky. Věšá žena, věšá šaty, pověsila muža taky…"

Vedoucí Drmolic Dobromila Krysová přibližuje dětem, jak kdysi babičky a tetičky na dědině praly prádlo někde u potoku či u rybníka a bouchaly do něj dřevěnými paličkami. „Špinavé prádlo se házelo na hůrku nebo do komory, obyčejně jednou za měsíc se pralo velké prádlo. A to byla velká dřina pro ženy a dívky, které při praní pomáhaly," vysvětluje dětem šéfka Drmolic.

Od ní, ale také od polešovických zpěvaček se děti dozvídají, jak se kdysi prádlo namáčelo, namydlilo, pralo, máchalo a věšelo na šňůru nebo plot, kde jej hospodyňka občas pokropila vodou, a na slunci se prádlo bělilo.

Malebná boršická chalupa v Parku Rochus, k níž neodmyslitelně patří, chlívek pro kůzlata, hnojiště, vůz s nevymláceným žitem, ale i kadibudka se srdíčkem vyřezaným ve dveřích, to je středobod táborového dění. Tady dostávají události spád přesně podle režie. Rodiče přivážejí každé ráno své ratolesti do Infocentra parku Rochus.

„Odtud si je odvedeme na chalupu, kde pouklízíme, zatopíme v kamnech, připravíme snídani, pak svačinu, upečeme podle Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku krajance, buchty či vdolky. Co si upečeme, to také sníme," zasvěcuje do tajů tábora jeho hlavní vedoucí Jarmila Doleželová a oddílové vedoucí Barbora Gejdošová s Bětkou Sentlovou jí souhlasně přikyvují.

To ženské trio zaměstnává zajímavým programem své malé svěřence, a než si pro ně odpoledne přijdou jejich rodiče, prožívá s nimi radost a ani v nejmenším necítí, že jsou jim kluci a holky na obtíž.