„V esemesce stálo, zda bych mohla přeposlat obdrženou esemesku, protože člověk, který mi ji poslal, se spletl při odesílání zprávy a nyní nemá dostatečný kredit," popsala Zerzáňová. „Odesílatel upozorňoval, že se jedná o mimořádně důležitou věc. Když jsem kontaktovala operátora, sdělili mi, že pokud bych esemesku přeposlala na uvedené číslo, mohla bych tak zřejmě riskovat zpřístupnění svých údajů a v krajním případě tím i dát souhlas s platebním příkazem," podotkla Zerzáňová.

O tom, že se nejedná o ojedinělý případ, svědčí i vyjádření mluvčího uherskohradišťské policie Aleše Mergentala. „V poslední době nám oznámili podobné případy dva lidé. Ti obdrželi od známých nebo od lidí vydávajících se za jejich přátele na sociální síti esemesku. Zpráva obsahovala požadavek přeposlání SMS s kódem," přiblížil Mergental.

„Aniž by tito příjemci detailně prověřovali, o co jde a kdo je o co žádá, přeposlali požadovanou zprávu na určené číslo," popsal událost policejní mluvčí Mergental.

Odesílatel až později zjistil, že se stal obětí podvodu. Odeslaná zpráva totiž obsahovala jednorázové heslo pro potvrzení platebního příkazu služby m-platba.

„V tomto případě mladá žena přišla bláhovou nepozorností o 1400 korun. Případ v současné době vyšetřujeme jako přestupek proti majetku. Je rozhodně vhodné, aby si člověk ověřoval, co po něm kdo chce, aby posílal," varuje Aleš Mergental. O podvodných esemeskách vědí také zástupci společnosti Telefonica Czech Republic a. s. „Může se jednat i o zneužití služby Direct-to-bill. V naší síti k těmto podvodům ale nedochází, protože tuto službu zatím neposkytujeme," vysvětlila specialistka mediální komunikace společnosti Telefonica Lucie Jungmannová.

Zároveň připomněla, že zavedení platebního kanálu s použitím jednorázových hesel ale Telefonica rovněž plánuje. „Považujeme za nezbytné upozornit zákazníky, aby s tímto údajem pracovali stejně, jako s jakýmkoli jiným heslem. Tedy nikdy jej nikomu nedávali, natož pak diktovali někomu cizímu po telefonu," upozorňuje Jungmannová.

„Poskytnutí ověřující SMS cizímu je stejné, jako kdyby lidé někomu nadiktovali heslo do svého internetového bankovnictví nebo trojmístný kód z rubové strany platební karty," dodala. Odborníci radí, aby v případě, že lidem přijde podezřelá esemeska, událost oznámili na policii. „Podvodník místo telefonátu posílá SMS zprávu s žádostí o přeposlání autorizačního kódu. Takové jednání je trestné," uvedla tajemnice Asociace provozovatelů mobilních sítí Martina Tocháčková.