Slunce vychází ve střední Evropě v pátek 20. března v 6 hodin 12 minut. První kontakt temného měsíčního kotouče nastane až o tři a půl hodiny později, ve Zlíně v 9 hodin 39 minut. Slunce se v té době bude nacházet 30° vysoko nad jihovýchodním obzorem a Měsíc v té chvíli začne „ukrajovat" naší mateřskou hvězdu z pravého horního okraje.

Zatmění SlunceZatmění v pátek 20. března se odehraje jako úplné v Severním moři, kde jej na pevnině spatří pozorovatelé z Faerských ostrovů nebo na Špicberkách.

V ČR bude pozorovatelné velmi výrazné částečné zatmění, při kterém Měsíc shora zakryje okolo 73 procent průměru slunečního disku – na území České republiky se bude hodnota pohybovat od 70 do 75 procent, což je největší zatmění, viditelné na území České republiky uvidíme až do 12. srpna 2026.

Jak čas poplyne, zatmění bude výraznější a temná silueta Měsíce se bude postupně přesouvat doleva přes horní polovinu Slunce. Maximum úkazu, kdy Měsíc ukousne přes 73 procent slunečního průměru, se odehraje v 10 hodin 48 minut. Na obloze by za dobrých podmínek mohla být viditelná i pouhýma očima planeta Venuše. Po dosažení maximálního zákrytu se Měsíc začne pomalu odsouvat k levému hornímu okraji, kde v 11 hodin 58 minut sluneční kotouč opustí.

Ke konci úkazu pak Slunce vystoupá do výše téměř 40° nad jižní obzor. Pro pozorování úplného zatmění Slunce by bylo potřeba vycestovat do Severního moře, nejlépe na Špicberky či Faerské ostrovy. V případě individuálního pozorování je potřeba se vyvarovat pohledu pouhým okem či přes začazené sklo nebo CD disk. Lze použít svářečské brýle nebo sklo ze svářečské kukly. Dopad soustředěného slunečního paprsku totiž nevratně oko poškodí.

Na hvězdárny s výkladem

Hvězdárna Zlín

Kdy: od 9.30 do 12 hodin

K pozorování budou připraveny dalekohledy vybavené speciálními slunečními filtry a hranoly, chránících zrak před účinky přímého slunečního svitu. Pozorování bude doprovázeno odborným výkladem personálu hvězdárny. K dispozici bude i speciální dalekohled s H-alfa filtrem umožňující pohled na sluneční erupce. V přednáškovém sále proběhne výklad k zatmění s využitím modelu postavení Slunce, Země a Měsíce a v případě špatného počasí se pokusí zajistit online přenos z míst, kde bude panovat počasí lepší.

Hvězdárna Valašské Meziříčí

Kdy: od 9 do 12.30 hodin

Pracovníci valašskomeziříčské hvězdárny připravují pro zájemce o pozorování částečného zatmění Slunce dvě stanoviště. Návštěvníci budou mít k dispozici speciální dalekohledy opatřené vhodným filtrem. K prodeji organizátoři pozorování nabídnou také filtry vhodné pro pozorování Slunce. Připraven je i náhradní program pro případ nepříznivého počasí. V přednáškovém sále hvězdárny si bude možné prohlédnout on-line přenosy z jiných místa také záznamy z pozorování úkazů na Slunci v minulosti. Pracovníci hvězdárny jsou připraveni odpovídat na dotazy zvídavých návštěvníků.

Zámecká hvězdárna Holešov

I přesto, že není zámecká hvězdárna v Holešově běžně otevřena, bude možné odsud pozorovat zatmění Slunce. Je však ale důležité, aby se zájemci nahlásili a návštěvu si tak předem objednali. Pan hvězdář v rámci návštěvy poskytne i drobný výklad. Velmi důležité, aby bylo zatmění vidět, je samozřejmě také pěkné, nezatažené počasí. Při pozorování zatmění bude využit dalekohled se speciálním filtrem. Kdo tedy má zájem může se objednat u pan Nevřala na čísle 605 873 235.

U Domu kultury Uherský Brod

Od 9 do 12 hodin

Vzhledem k otevření nového mobilního planetária se pozorování neuskuteční v hvězdárně, ale před Domem kultury v centru města. K dispozici budou dalekohledy se speciálními foliemi, umožňující pozorování Slunce.

Nové planetárium za 1,5 milionu korun se veřejnosti premiérově představí od 15 do 18 hodin. Návštěvníci mohou spatřit až šest tisíc hvězd, téměř devět desítek souhvězdí nebo zrychlený pohyb planet. V pátek se uskuteční tři premiérová představení.

Speciální brýle ano, dalekohled ne!

Ať už ale bude během zatmění počasí jakékoliv, neriskujte pozorování bez nějaké ochrany.

Nejlépší jsou speciální brýle se silným UV filtrem.

Slunce totiž může nevratně poškodit sítnici.

„Při pohledu do Slunce je největším rizikem poškození centrální části sítnice, takzvané makuly. Tato část oka zajišťuje nejvyšší ostrost vidění na detaily, jako je čtení a drobná práce," vysvětlovala oční lékařka Jana Mikšovská.

Při zatmění Slunce, při použití teleskopu, totiž dojde k soustředění UV světla do centra sítnice s následnou reakcí v pigmentové vrstvě.

„Tato reakce vyvolává přechodný otok v centrální částí sítnice, který se projeví zhoršenou kvalitou vidění zejména při čtení a podobných činnostech. Tento otok se během několika měsíců vstřebá a podle velikosti poškození sítnice se může zraková ostrost do blízka navrátit k normálnímu fyziologickému vidění. Ale v případě, že vznikl trvalý defekt v jednotlivých sítnicových vrstvách sítnice, se normální vidění již neobnoví," varovala lékařka s tím, že defekt není nijak léčitelný a takto poškozené oko ztrácí zejména na blízko funkční schopnost.

Zatmění

Domácí stítínka mohou ublížit

Podle lékařů by lidé neměli spoléhat na obyčejné sluneční brýle či podomácku vyrobená stínítka. Ta totiž mohou, ještě více ublížit.

„Ochranné pomůcky k pozorování slunce existují, jsou to speciální brýle s vysokým UV filtrem a s ochrannými postranicemi. Tedy podobné, jako používají například vysokohorští horolezci nebo svářeči," uvedla Mikšovská.

Doma vyrobené rádoby filtry, jako jsou například skla okouřená nad plamenem svíčky, jsou podle odborníků ještě nebezpečnější, než pozorování Slunce bez nich.

„Jednak mají pochopitelně velmi slabý UV filtr, ale zároveň se za nimi rozšíří zornice, takže se paradoxně na sítnici dostane ještě více škodlivého záření," varovala lékařka.

Seznam zatmění až do roku 2030, která v ČR uvidíme jako částečná:Úplné zatmění Slunce 20. března 2015 (v ČR částečné)
Prstencové zatmění Slunce 10. června 2021 (v ČR částečné)
Částečné zatmění Slunce 25. října 2022
Částečné zatmění Slunce 29. března 2025
Úplné zatmění Slunce 12. srpna 2026 (v ČR částečné)
Úplné zatmění Slunce 2. srpna 2027 (v ČR částečné)
Částečné zatmění Slunce 12. června 2029
Prstencové zatmění Slunce 1. června 2030 (v ČR částečné)

Pro obyvatele České Republiky nastalo nejvýznamnější sluneční zatmění 11.8.1999. Sluneční kotouč byl na území olomouckého regionu zakryt z více než 93 procent.

Úplné zatmění Slunce v Česku nastane 7. října 2135.

Druhy zatměníÚplné zatmění
Měsíc zcela zakryje Slunce. Velmi jasný sluneční disk je nahrazen černou plochou Měsíce a koróna, která má mnohem menší jas a za normálních okolností není vidět, je pozorovatelná. Úplné zatmění je pozorovatelné jen z oblasti Země, které se říká pás totality.
Prstencové zatmění
Slunce a Měsíc jsou v jedné přímce, ale zdánlivá velikost Měsíce je menší než velikost Slunce. Z tohoto důvodu je ze Slunce vidět velmi jasný prstenec.
Částečné zatmění
Slunce a Měsíc nejsou přesně v přímce, takže je Slunce zakryto jen zčásti. Toto zatmění je pozorovatelné z mnohem většího území a některá zatmění jsou pozorovatelná pouze jako částečná, protože oblast plného stínu leží mimo povrch Země.
Zdroj: astro. cz