Před patnácti lety byla zoo na chvostu republiky, uvedl její ředitel Roman Horský. Není možné říct, já jsem to špatně spočítal, tvrdí opozice.

Opoziční zastupitelé za ZLÍN 21 žádost rozporovali a požadovali od vedení města střednědobý plán. Žádost ředitele zoo i přes rozpory nakonec zastupitelé města schválili v poměru 27 ku 9. Dva se zdrželi hlasování.

Zoo a zámek Lešná požádaly o navýšení investice města z šesti milionů na osm a příslib vyčlenění finančních prostředků v rozpočtu města v roce 2020 na investiční projekt Expozice jaguárů. Nově připravovaná expozice je součástí projektu Jaguar Trek.

Tygr ussurijský v ZOO Lešná.
VIDEO: Zoo Zlín má půjčeného tygra Boatsmana. Narodí se mláďata?

Celkové náklady se vyšplhají k částce 26 milionů korun. S otevřením pro veřejnost se počítá se zahájením sezony 2020.

„Není možné říct, já jsem to špatně spočítal,“ vytkl řediteli zoo Romanu Horskému zastupitel Jaroslav Juráš (ZLÍN 21) s tím, že v prosinci schvalovali investici 6 milionů a o měsíc později ředitel žádá o další dva miliony.

„Město nemá byty pro sociálně slabé. A my jim nemůžeme říci, běžte bydlet k jaguárům,“ dodal Juráš.

Primátor Jiří Korec uvedl, že sociální politice se samozřejmě věnují. „Ale teď řešíme zoo,“ sdělil.

Navrhl novým zastupitelům seznámení s již existujícím Master planem, který ředitel k rozvoji zoo vypracoval. „Je perfektně připravený,“ doplnila náměstkyně Kateřina Francová.

ZVÝŠÍ SE ATRAKTIVITA ZOO

Součástí plánu je i projekt Jaguar Trek. V rámci tohoto projektu dojde k přeměně doposud nevyužité části areálu zahrady. Tím se zvýší její atraktivita pro návštěvníky.

„Pokud chceme zahradu rozvíjet, potřebujeme investovat,“ uvedl ředitel Roman Horský. Provoz zahrady podle něj stojí 120 milionů ročně, přičemž příspěvek od města je 20 milionů. Jiné zahrady v republice podle něj dostávají od měst částky až 3x vyšší.

„Sto milionů musíme vydělat,“ vysvětlil a zmínil, že například návratnost expozice rejnoků byla pouhé dva roky.

„Není to tak, že bych se přehlédl,“ dodal.

Ilustrační foto.
Zastřelili medvěda? Čunek to prý schvaluje

Vysvětlil, že se snažil požádat o co nejnižší částku a vyjít z vlastního rozpočtu, ale potřebuje udržet provoz zoo a zároveň pokračovat v rozvoji zahrady.

„Zlínská zoo je po Praze nejúspěšnější v republice. Před patnácti lety, když jsme ji přebírali, tak tomu tak nebylo,“ sdělil s tím, že byli na chvostu.

VANČURA: CHCEME ZNÁT STŘEDNĚDOBÝ VÝHLED

Čestmír Vančura (ZLÍN 21) uvedl, že jsou pochopitelně rádi, že Zlín má krásnou zoologickou zahradu, která reprezentuje Zlínský kraj, ale potřebují znát střednědobý výhled: co vše bude od města v nadcházejících letech zoo potřebovat.

„Částka na tento projekt je finální,“ vysvětlil Horský s tím, že s realizací začínají v dubnu tohoto roku. Navíc z investičního fondu organizace zoo budou vyčleněny 2 miliony korun v roce 2019 a dva miliony v roce 2020.

„Potřebujeme takové vizionáře, jako je ředitel Horský. Jeho činnost je skvělá,“ uvedl náměstek primátora Pavel Brada ANO).