„Je to kocourkov. Zavedení poplatků donutilo nemocnice nakoupit drahé přístroje a za chvilku jim můžou být k ničemu. Budou to další vyhozené miliony. Politici by si měli uvědomit, že přijímání a rušení zákonů není žádná dětská hra,“ postěžoval si student ekonomie David Směšný z Uherského Hradiště.

Uherskohradišťská nemocnice kupovala před časem čtyři speciální automaty a čtyři měničky peněz dohromady zhruba za tři sta padesát tisíc korun. celý článek ZDE Po zrušení poplatků by byly podle mluvčího nemocnice Jana Hrdého skutečně prakticky k ničemu.

„Měničky by odprodat možná šly. Automaty jsou ale konstruovány výhradně pro platbu regulačních poplatků, a odprodej by tak nebyl možný,“ přiznal mluvčí.

Otázkou nevyužitých automatů a měniček se krajská radní pro oblast zdravotnictví Hana Příleská (ČSSD) zatím nezabývala. Bude podle ní aktuální, až kdyby se poplatky rušily plošně v celé republice.

„Na krajské úrovni osvobodíme od placení v nemocnicích pouze děti do osmnácti let a důchodce. Lidé v produktivním věku budou platit dál. Automaty tak zatím využité budou,“ upřesnila radní, která chce úpravy v hrazení poplatků zavést už do tří měsíců.

Již dříve zveřejněné články na téma poplatky ve zdravotnictví si můžete přečíst vpravo nahoře v oddíle Související články