V plánu bylo celkem 919 lůžek na pěti nadzemních podlažích, jednolůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením, více než 30 lékařských odborností, 106 tisíc metrů čtverečních užitné plochy, dva parkovací domy nebo bezprostřední napojení na veřejnou dopravu. Stavět se mělo nejpozději od konce roku 2022. Takový byl plán, kolem něhož se vedly bouřlivé debaty a který zůstal nakonec jen na papíře.

Ústřední téma voleb 2020

Výstavba nové nemocnice byla ústředním tématem krajských voleb v roce 2020 a podle některých to byla právě její vize, co bývalému krajskému hejtmanovi Jiřímu Čunkovi zlomilo ve volbách vaz.

Ve finále prohrál s Radimem Holišem z hnutí ANO. Málokdy mají krajské volby tak dominantní téma, jako je nová nemocnice. V té době zajímalo každého – obyvatelé i politici se dohadovali, zda má kraj postavit novou na zelené louce, nebo zachovat tu stávající, kterou před více než devadesáti lety založil obuvník Tomáš Baťa.

Vizualizace modernizace Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Na konci roku 2024 by mohla začíst výstavba nové porodnice.
Modernizace KNTB? Srdcem nemocnice má být pětipatrový polyblok urgentu

Jiří Čunek se stavbou nové nemocnice spojil svou budoucnost v čele hejtmanství. A svůj projekt hájil, téměř všem navzdory. Debaty mezi odborníky, veřejností, petice, plánované referendum i veřejná projednávání. To vše předcházelo volbám, ve kterých voliči dali zelenou kritikovi stavby - Radimu Holišovi.

Osm miliard versus patnáct

Současné vedení kraje spočítalo reálné náklady na výstavbu nové nemocnice na 15 miliard, tedy téměř dvojnásobek. Proti tomu se na konci roku 2021 bránil bývalý hejtman Čunek rovnou žalobou - na pomluvu. Opíral svou kritiku o to, že částku osm miliard, za kterou měl kraj podle původních plánů novou nemocnici postavit, spočítaly čtyři renomované kanceláře, které zvítězily v soutěži na projekt nové nemocnice.

„V této chvíli pracují například na novém onkologickém centru v Praze, nebo na rekonstrukci IKEMU. Jedna z kanceláří atelier-r v letošním roce získala hlavní cenu v soutěži Česká cena za architekturu, kde byla oceněna i mezinárodní porotou. Tyto kanceláře přitom ručí částkou sto milionů korun, že se cena nezvýší. Proti tomu stojí Radim Holiš, který argumentuje úplně jinou částkou a odmítá říct, kdo a na základě čeho ji spočítal,“ říkal tehdy Jiří Čunek.

„Jsem vystudovaný stavař, dlouhá léta jsem v tomto oboru působil, proto si dovolím tvrdit, že se v této problematice dobře orientuji. Stojím si za svými výroky, a pokud na to dojde, obhájím je,“ odmítal tvrzení svého předchůdce Radim Holiš.

Hra o deset milionů

Investiční záměr stavby nové nemocnice zastupitelé prodloužili do roku 2040. Důvodem bylo, aby se vyhnuli pokutě, která hrozila. Ale nepomohlo to. Na podzim loňského roku podala společnost Unimex Group žalobu na Zlínský kraj kvůli odkoupeným pozemkům.

Firma si totiž ve smlouvě požadavek na výstavbu nemocnice pojistila pokutou deset milionů korun za nedodržení. Nyní se vedou mimosoudní jednání mezi krajem a Unimex Group.

Realita roku 2023 - modernizace stávající nemocnice za šest miliard

Na konci února přestavila Rada Zlínského kraje a vedení nemocnice plán modernizace areálu stávající nemocnice, který počítá například s novou porodnicí, obnovou plicního pavilonu i rozšířením hematologicko-transfuzního oddělení. Vrcholem má být na přelomu let 2027 a 2028 stavba nového centrálního pavilonu.

Suterén pětipatrového polybloku urgentní medicíny má sloužit pro parkování, v prvním podlaží bude urgentní příjem a zobrazovací metody. V druhém patře invazivní kardiologie, kardiologická a neurologická JIP a endoskopie.

Třetí nadzemní podlaží využije nemocnice pro umístění operačních sálů, ARO a chirurgickou a interní JIP. Čtvrté a páté patro jsou určeny pro standardní lůžkové stanice, na střeše vznikne heliport.

Odhadované náklady na modernizaci činí šest miliard korun.