Pohostinství již dlouhé roky postrádají například v Bzové, místní části Bojkovic. Na pivko si proto Bzované musejí buďto nechat zajít chuť, nebo jsou nuceni vyrazit do okolních obcí. „Prostě chodíme do hospody do nedalekého Krhova," říká František Chovanec z Bzové. Starosta Bojkovic Petr Viceník přiznává, že se v tamním pohostinství vyměnilo mnoho majitelů. „Pokud se nenajde nový provozovatel, hospoda fungovat nebude," upřesňuje. Podobnou situaci řeší také v nedalekých Přečkovicích. Tam je pro změnu nutná oprava objektu restaurace, který je v poměrně bídném stavu. „Lidé v této naší městské části budou koncem ledna rozhodovat, zda se má město pustit do rekonstrukce jejich pohostinství," naznačil Viceník.

S absencí hospůdek se potýkají také další bělokarpatské obce. Chybí obyvatelům Vápenic, Lopeníka i Vyškovce. Například Vápeničané a Vyškovčané jsou tak nuceni vyrážet na pivo do nedalekého Starého Hrozenkova. „Katastrálně máme hospody na Mikulčině vrchu, ale tam stejně nikdo nechodí," konstatoval starosta Vápenic Josef Kubáník. Lidé z Lopeníku zase nejčastěji vyhledávají hospodu v Březové.

Jedním z těch, kteří chtějí skoncovat s pohostinskou činností, je čtyřiačtyřicetiletý Petr Šimoník, který provozuje hospodu v Žítkové. „Už mi chodí jen pár posledních mohykánů, většinou důchodců, kteří přijdou pravidelně posedět, popovídat, ale i mezi nimi jsou takoví, kteří cucají celý večer dvě piva, přičemž z kapsy vytáhnou flašku, hostí s ní i zbytek stolu a ještě jsou dotčení a důležití, když se proti jejich jednání ohradím. O to víc pak zamrzí, že nepatří mezi ty, co by měli hluboko do kapsy, právě naopak," posteskne si Petr Šimoník a naznačí, že se mu nelze divit, že dělá všechno pro to, aby nemovitost prodal a mohl jít dělat něco, kde by jeho vynaložený čas a úsilí byly adekvátně ohodnoceny.

Související Do hospody mi chodí pár posledních mohykánů, tvrdí hostinský ze Žítkové