„Dva tisíce jsou v začátku určitě poznat. Nakupujete pro dítě řadu věcí a ty něco stojí. Když dostanu o dva tisíce víc, můžu koupit například další postýlku, a tak budu moct mít své dítě třeba v ložnici i v obýváku," vyjádřila se k výši příspěvku Alena Mořická, která čeká prvního potomka za pět měsíců.

„Nejvýhodnější" je zřejmě narodit se ve Starém Městě, tam rodiče při vítání občánků dostanou kromě pamětní knížky, polštářku a kytky především pět tisíc korun. Do ledna 2015 tam novorozeným občánkům vypláceli tři tisíce korun, což bylo i tak nejvíc v regionu.

Ke stejnému kroku přistoupili také radní v Hluku. Zastupitel Karel Bojko tam inicioval zvýšení příspěvku ze dvou na čtyři tisíce korun. „Tuto částku schválila rada města v roce 2015, příspěvek byl poprvé vyplacen rodičům dětí, které byly vítány druhého května," nechala se slyšet hlucká matrikářka Iveta Remeňová.

O tisíc korun méně, tedy tři tisíce získají rodiče při vítání občánků v Kunovicích, kromě toho si tam rodiče odnesou domů vyšívané polštářky a kytku.

Narodit se jako první v daném roce se vyplatí v největším městě Slovácka v Uherském Hradišti. První občánek tam totiž získá podporu ve výši deset tisíc korun. „To už máte na kočárek. To je výrazný příspěvek," potvrdila nastávající maminka. Dříve dávala hradišťská radnice novopečeným rodičům různé drobné hmotné dárky, například hrkátka, ale od roku 2009 maminky dostávají finanční obnos. (informovali jsme Prvním dítětem roku 2015 na Uherskohradišťsku je Tomáš Indra)

Pokud se ale v Uherském Hradišti narodíte až jako druhý, třetí nebo dvacátý, „máte smůlu". „Při vítání dostanou rodiče dítěte kromě pamětního listu, poukázky na plavání s miminky a slevové poukázky na angličtinu také tisíc korun," nechal se slyšet mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma. Stejný obnos dává novorozencům rovněž Uherský Brod či Uherský Ostroh.

Související Právě jsme se narodili na Slovácku