Přesto by se mělo hledat rozumné řešení." Tak hodnotí situaci kolem cesty o délce asi 300 metrů, ktzerá vede k jeho firmě v Nedakonicích podnikatel Stanislav Panáček. Ten dokonce v minulosti několikrát část cesty z kamenné drti před svou firmou nechal opravit na vlastní náklady. Není sám, kterému jízda autem či na kole na posledních metrech trasy k sídle jeho firmy nedělá radost. V průmyslové zóně má své objekty, dílny a další pracoviště celkem osm firem. Některé z nich ale cestu využívají zřídka, kvůli malému objemu výroby, nebo prakticky vůbec z důvodu omezené činnosti. Místostarosta Nedakonic Jaromír Klečka ale situaci v tamní zóně nijak nepodceňuje. „Musíme respektovat nejen zájmy firem, ale i cyklistů. Ti totiž touto cestou najíždí na nedalekou cyklostezku a nechceme se dočkat situace, že na hrbaté cestě k cyklotrase někdo upadne a zraní se. V dohledné době svoláme schůzku s vedením firem v té lokalitě a musíme se domluvit jak tuto situaci vyřešit. Někteří podnikatelé už v minulosti souhlasili s tím, že část cesty před svými provozovnami sami opraví, to však nemůžeme považovat za komplexní řešení," přiznává Jaromír Klečka.

Oslovení podnikatelé přiznávají, že kompletní oprava cesty výhradně z jejich „kapsy" je těžko představitelná. „Víte, když se mají domluvit dva lidé, tak se prakticky vždy řešení najde. Když ale dá dohromady hlavy osm nebo více lidí, je domluva prakticky nemožná. Někteří podnikatelé, kteří tady mají firmy, jsou například z Uherského Brodu a jiných a obcí, takže těžko můžeme očekávat, že na opravu cesty přispějí. Tito lidé budou chtít, aby obec opravila cestu na vlastní náklady," tvrdí podnikatel, který nechce do jednání se zástupci obce zveřejnit své jméno.

Vedení obce připouští, že pokud se s podnikateli nedomluví na společné investici, bude muset alespoň největší závady cesty odstranit na vlastní náklady. „Pro tento účel bychom museli vyčlenit vlastní prostředky, a to nebude nijak snadné. Nicméně z bezpečnostního hlediska, hlavně kvůli cyklistům, bychom alespoň největší nerovnosti v cestě opravili. Cenu za tyto opravy ani případný termín oprav ale v těchto chvílích neznám," vysvětlil místostarosta Klečka.

Opravu cesty by neocenili jen majitelé tamních firem, ale i cyklisté. „Myslím, že síť cyklostezek je na Slovácku je na vynikající úrovni. Pokud to jen počasí dovolí, vyrážím i s manželkou na některou z nich prakticky každý den. Pravdou je, že v případě Nedakonic je nájezd na cyklostezku hodně nepříjemným zážitkem. Vysprávka té cesty by měla být společným zájmem obce i lidí z průmyslové zóny a odstranění nerovností by ocenil každý, kdo se v té lokalitě pohybuje," míní Pavel Kovařík z Kostelan.