Vyplývá to z průzkumu pojišťovny Allianz, která již osmý rok vydává přehled nejrizikovějších úseků na tuzemských silnicích. Upozorňuje na místa s nejvyšší nehodovostí za poslední tři roky a motoristům radí, kterým silnicím je lepší se raději vyhnout. Silnice I/50 se v tomto přehledu vyskytuje opakovaně. „A to přesto, že zde v roce 2015 přibyla řada bezpečnostních prvků,“ komentoval za pojišťovnu tiskový mluvčí Václav Bálek.

Buchovské kopce mají i další nebezpečný úsek

Kromě nejrizikovějších míst v zemi stanoví Allianz pravidelně také nejnebezpečnější úseky v jednotlivých krajích. Podle pojišťovny se druhým nejkritičtějším místem ve Zlínském kraji v letech 2015–2017 stala zatáčka rovněž na silnici I/50 poblíž 2. nejrizikovějšího úseku v zemi, v katastru obce Buchlovice. V daném období se zde stalo 6 nehod se dvěma smrtelnýma a šesti těžkými zraněními. Úsek skončil celostátně na 5. místě.

Nehoda motocyklu a auta u Starých Hutí
Tragédie u Starých Hutí: vážně zraněný motorkář zemřel

„Třetí nejnebezpečnější místo v kraji se nachází ve Zlíně na třídě Tomáše Bati na silnici I/49. Na křižovatce s ulicí Přímá došlo v letech 2015–2017 ke 13 nehodám, při nichž jeden člověk zemřel a dva se těžce zranili. Jde o 15. nejkritičtější místo v zemi,“ upozorňuje Zlíňany na tento úsek Václav Bálek.

Na čtvrtém místě podle něj skončila křižovatka severně od obce Veletiny na půli cesty mezi Uherským Hradištěm a Uherským Brodem. „Na silnici I/50 se zde staly tři nehody. Jeden člověk tady v posledních třech letech na místě zemřel a dva se těžce zranili,“ připomněl smutnou statistiku mluvčí pojišťovny.

Ilustrační foto.
Dopravní kolapsy má vyřešit nová křižovatka na obchvatu

Pátý nejhorší úsek Allianz Automapa identifikovala na křižovatce východně od obce Lípa. Na silnici I/49 se zde odehrálo dokonce 12 nehod se dvěma těžkými a pěti lehkými zraněními.

Nejkritičtější místa na silnicích v ČR v letech 2015–2017

V žebříčku 20 nejrizikovějších lokalit v Česku pak podle Václava Bálka figurují některé regiony vícekrát. Nejhůře dopadl Středočeský kraj, který je za období 2015–2017 zastoupen hned čtyřikrát. Třikrát se umístil kraj Zlínský. Naopak kraje Královéhradecký, Liberecký a Ústecký se v TOP 20 vůbec neobjevily.

Senior za volantem naboural do protijedoucích aut. Dvě zraněné řidičky i muže odvezla záchranka. Srážka zablokovala silniční tah I/50 u obce Podolí na celé tři hodiny.
Senior za volantem naboural do protijedoucích aut. Dvě zraněné odvezla záchranka