Neopatrnost se může změnit v tragédii. S volným časem dětí dochází častěji k úrazům

„Je třeba dávat si pozor všude a při všech aktivitách, protože každé místo může být svým způsobem nebezpečné. S volným časem dětí častěji dochází k jejich úrazům. Problémy mohou nastat nejčastěji při jízdě na kole a na kolečkových bruslích, kdy může dojít ke srážce s vozidlem," popsala prevenci proti letním rizikům mluvčí policie Zlínského kraje Jana Macalíková.

Pravděpodobnost úrazu se dá ale snížit tím, že bude člověk opatrný nejen při tom, co dělá on sám, ale i při tom, co dělají a jak se chovají také ostatní. „To platí především právě v dopravě," dodala Jana Macalíková.

Podle ní o prázdninách mají děti také více času na internet a chatování, kde jim hrozí, že neodhadnou, s kým si píšou, a sejdou se s cizím člověkem.

Nepřeceňovat malé potápěče

Možnou příčinou vážných nehod může být i více opilých mladistvých, kteří riskují a předvádějí se.

„Asi před měsícem se na Vsetínsku opil maturant, který následně spadl do vody. Podařilo se ho najít až po několika hodinách, kdy mu už nebylo pomoci. Podobné nápady mohou mít bohužel i mladší děti," dodala Macalíková. Další nebezpečí hrozí dětem při pohybu ve volné přírodě, na dětských táborech, při chataření i v souvislosti se zvýšeným pohybem vozidel.

Velkou hrozbou je také nebezpečné skákání do vody a přeceňování potápění, což může skončit utopením. Ani domácnosti ale nemusí být pro děti stoprocentně bezpečné, obzvláště co se týče zacházení s domácími spotřebiči.

„Pokud jsou děti samy doma, nebo i když odjíždí celá rodina na dovolenou, je nutné vypnout všechny spotřebiče a popřípadě i hlavní jistič. Důležité je dávat si pozor i při manipulaci s plynovými hořáky," uvedl mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil.

Pozornost je třeba věnovat také zaměstnání v zahraničí, kdy se mladí lidé mohou stát v cizím prostředí oběťmi trestných činů.

„Pokud se člověk chystá v létě pracovat v zahraničí, měl by si zjistit aspoň nějaké informace o zprostředkovatelské organizaci, která by měla být prověřená a ověřená. Vždy, když člověk někam odjíždí, je nutné pokaždé informovat své okolí a blízké o tom, kam jede a na jak dlouho. Měl by také někomu na sebe předat kontakty," radí policejní mluvčí Macalíková.

V letním období jsou také časté lesní požáry, které mohou mít souvislost s častějšími táboráky, vycházkami do přírody i špatným poučením dětí o zacházení s otevřeným ohněm.

Nenechat ohniště bez uhašení

„Při manipulaci s otevřeným ohněm je nutné dodržovat odstupové vzdálenosti od lesního porostu, ohniště musejí být ohraničená a lidé musí ohniště hlídat a nezapomenout ho před odchodem pečlivě uhasit. Velkým problémem je, když lidé nechávají oheň dohořet samovolně, což může následně způsobit požáry," vysvětlil mluvčí hasičů Libor Netopil.

ANNA MACHÁČOVÁ