Kouzlo koštování destilátů bylo v tom, že každý návštěvník byl zároveň i porotcem. Při vstupu do kulturního sálu dostal tužku, bodovací list a návod, jak bodově hodnotit čistotu, vůni a chuť pálenek. Podle libosti si mohli příznivci ovoce v tekuté podobě kořalku sami nebo vzájemně nalévat a také ji přisuzovat body.

„Na koštu se nám sešlo 23 vzorků slivovice ze švestek a durancií, osm hruškovic, dva vzorky meruňkovice, medová slivovice a ořechovka. Ta byla od místního Štěpána Kodrly, zatímco několika ostatními pálenkami se na koštu prezentovali i lidé z jiných obcí,“ informoval Petr Rudžik, jeden z organizátorů koštu.

Při ochutnávání destilátů se nejednou stočila řeč k receptům na výrobu slivovice. Její vyznavači se shodovali na tom, že tím jediným receptem a podstatnou ingrediencí je kvalitní kvas ze zdravého ovoce, což znamená práci od jara do podzimu.

A kterým pálenkám přisoudili návštěvníci tituly šampionů. V kategorii švestka a durancie vyfoukl Sušickým prvenství Jan Hejda z Jalubí. Nejlepší hruškovici měla domácí Marcela Rudžiková, kategorii meruňkovic opanoval sušický Adam Ondruch.

Protože ochutnávání pálenek se opět obešlo bez nalévačů, pořadatelé se připravovali na zářijové hody s právem.

„Každý rok při koštu stříháme a balíme losy do ruliček,“ nechali se slyšet Helena Kozáčková s Petrem Rudžikem, jimž šla práce pěkně od ruky.

Už 5. ročník jedlíkovské soutěže Slovácký řízek 2020, tedy klání v pojídání dvoukilových řízků Sloní ucho, se uskuteční v sobotu 15. února od 17.30 v Café bistru Rybníček ve Starém Městě.
Slovácký řízek 2020 je tady. Těšte se na souboj hasičů i pokus šampiona o rekord