„Už v páté třídě mě lákalo módní návrhářství, ale definitivně jsem se pro tento obor rozhodla až na Střední uměleckoprůmyslové škole v Brně,“ řekla návrhářka Mirka Horká.

Ze střední školy vedly její kroky do Zlína, kde studuje pod dohledem akademické malířky Šárky Šiškové a letos ukončila první ročník studia.

Její manažerka Terezie Diehlová poznala Mirku Horkou ve škole a říká o ní, že je velmi talentovaná, a také proto se stará o produkci a shánění sponzorů. „Módní show s názvem Maybe me. Maybe you. lehce naznačuje, jakým směrem se budou ubírat Mirčiny nové modely,“ nastínila autorka.

Inspiraci pro svoje návrhy hledá Horká všude kolem sebe, v architektuře, umění, okamžiku, ale také třeba v hudbě a svých pocitech.

„Záleží na hodně věcech, například na náladě, na tom, co jsem prožila nebo právě prožívám. Modely, které vytvořím, v sobě mají kus mě,“ řekla.

Podle jejích slov ráda tvoří nositelnou extravaganci, pracuje se střihy a různými materiály. Jejími vzory jsou například Josef Klír, Liběna Rochová a ze zahraničí například John Galiano, Roberto Cavalli a další.

Její první autorská přehlídka se uskuteční 30. srpna v pět hodin odpoledne v areálu bzeneckého zámku, na kterou se mohou přijít podívat nejen ti, kteří mají rádi módu.

„Kromě předváděných modelů se lidé můžou těšit na netradiční doprovodný program, ve kterém vystoupí například sólistka Národní opery Praha Pavlína Senić a také je připravené malé občerstvení,“ řekla Diehlová.

Ta dodala, že mladá návrhářka se na akci chce předvést v co nejlepším světle. „Mirka chce svým debutem ukázat, co umí, a předvést svoje nejlepší návrhy šatů,“ podotkla manažerka.

Akci pojali její pořadatelé jako benefiční, protože výtěžek z vydražených modelů pošlou na konto Fondu Kopretina. „Nadace Kopretina podporuje a zvyšuje úroveň výchovné a vzdělávací práce speciálních mateřských a základních škol, dále praktických škol a Dětského domova ve Vřesovicích,“ informovala Diehlová.

(pul)