VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nasekané škvarky folkloristé přimísili do těsta budoucích chlebů

Dolní Němčí – Členové národopisného krúžku Dolněmčan Karel Stojaspal a Lukáš Bednařík si v sobotu 13. července museli nezvykle přivstat. Už po páté hodině ráno totiž bylo zapotřebí zatopit v peci černé kuchyně starobylého mlýna v Dolním Němčí. A tato povinnost připadla právě jim. Po roce se tam místní folkloristé pustili do veřejného pečení chlebů.

14.7.2013
SDÍLEJ:

Po roce se v sobotu 13. července folkloristé z Dolního Němčí pustili do veřejného pečení chlebůFoto: DENÍK/Pavel Bohun

Na dvě stovky návštěvníků tak byly opět svědky procesu, kdy ručně přemísené těsto po nakynutí putuje do pořádně rozpálené pece, kde se během několika desítek minut proměňuje ve voňavé bochníky.

„V pět jsme se tady sešli, a jakmile jsme se trochu zmátořili, začali jsme v peci topit bukovým dřevem. Po několika hodinách, až byla pec pořádně nahřátá, se do ní nasázela první várka zhruba deseti kilových bochníků. Chleby z nich byly upečené ani ne během čtyřiceti minut. Ostatní várky trvaly o něco déle," popsali Stojaspal s Bednaříkem pro mnohé neznámý a spíše archaický pekařský postup.

Ze 26 kilo mouky, vody, soli, kmínu, octu a badyánu, vydala pec během šesti hodin ve čtyřech várkách na čtyři desítky voňavých pecnů. „Letos jsme oproti minulým letem přichystali specialitu. Do těsta jsme přimíchali půl kila nadrobno nasekaných domácích škvarků. Uvidíme, jestli si toho lidé všimnou," usmíval se spoluorganizátor akce Petr Klein, který dodal, že poslední várku vytahovali z pece kolem 18 hodiny.

„Překvapilo nás, kolik letos přišlo lidí. Slyšeli jsme, že mezi návštěvníky byli i Holanďané a Američané. To víte, že nás těšilo, jak jim chutnaly chleby se sádlem, posypané škvarky, cibulí a cíbím," doplnil Petr Klein. Jedněmi z návštěvníků byli také Boris a Pavlína Pappovi ze Šumic.

„Do zdejšího areálu starého mlýna jsem zavítal po mnoha letech. Chleba se sádlem nám chutnal. Atmosféra je tady pohodová. Odjíždíme domů spokojeni," poznamenal Boris Papp.

Velkou zásluhu na vydařeném odpoledni na mlýnském nádvoří v Dolním Němčí měly také pěvecké sbory Dolněmčané, Tetičky a zpívající děvčata z národopisného krúžku Dolněmčan. Ti všichni se postarali o příhodnou zvukovou kulisu této akce. Doufejme, že za rok o ni bude alespoň takový zájem, jako tomu bylo doposud.

Autor: Pavel Bohun

14.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 16 000 Kč

Pomocní montážní dělníci montér garážových vrat a vjezdových bran. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Vyučení v oboru kovo/elektro. ŘP "B". Příplatky za přesčas.. Pracoviště: Antonín světinský - garden, U Stadionu, č.p. 824, 687 62 Dolní Němčí. Informace: Antonín Světinský, +420 777 730 600.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 78 Kč

Pomocní skladníci Manipulační dělník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 78.1 kč, mzda max. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nabízíme volná pracovní místa na HPP ve skladu potravin., Náplň práce:, - vychystávání a zaskladňování zboží, - ovoce/zelenina, suché potraviny, mléčné výrobky, , Požadujeme:, - spolehlivost, - ochotu k manuální práci, - třísměnný provoz PO – PÁ, noční směna NE – ČT, , Nabízíme:, - práce v kolektivu, - právní poradenství, - stravenky v hodnotě 60 Kč, - mzda 78 – 120Kč/hodina, - smlouva na HPP, - penzijní připojištění, - zázemí stabilní společnosti. Pracoviště: H r u š k a, spol., s.r.o. - vo uherský brod, Nivnická, č.p. 1763, 688 01 Uherský Brod 1. Informace: -, .

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 20 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Možnost Dohody o provedení práce, příprava hotových a minut. jídel - snídaně, obědy a večeře, potrav. průkaz, samostatnost, spolehlivost, možnost ubytování. stravování, kontakt pouze e-mailem.. Pracoviště: Ivana urbánková - kemp vlčák, 687 42 Osvětimany. Informace: Ivana Urbánková, +420 775 061 265.

Výroba - Třídiči odpadů Obsluha strojů a zařízení. 25 000 Kč

Třídiči odpadů Obsluha strojů a zařízení. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení, obsluha strojů a zařízení: drtící a třídící stroj, odborné vzdělání tech. zaměření výhodou, ŘP "B", vysoké prac. nasazení, fyz. zdatnost, čas. flexibilita, spolehlivost, podnik. stravování, zaměst. program T-mobile.. Pracoviště: Kovosteel recycling, s.r.o. - pracoviště, Kostelanská, č.p. 2128, 686 03 Staré Město u Uher.Hrad.. Informace: Eva Štulířová, +420 731 506 337.


Videosouhrn 26. dubna 2018

Fenol zabil člověka a umírající stromy se snaží zachovat rod: videa dne

Začátek téměř 2,5 kilometru dlouhé cyklostezky u Bojkovic
AKTUALIZOVÁNO
8

V Bojkovicích otevřou novou cyklostezku a pokřtí knihu

Kam za sportem? Vyberte si

Máme pro vás přehled sportovních akcí v regionu.

O dopravě v centru Hradiště má být do února jasno

Jeden společný terminál autobusové a vlakové dopravy podobný tomu v Uherském Brodě, linková doprava elektrobusy v historickém centru města, pěší zóna v ulici Nádražní či centrální parkovací dům.

Nalezené urny uloží do hrobů. Trestní oznámení nepodají

K zásadnímu rozhodnutí došlo tuto středu v případu čtrnácti nalezených uren s lidskými ostatky za hřbitovní zdí v Kunovicích.

ON-LINE rozhovor: Velikáni českého umění

Podle čeho je poskládaná originální kolekce významných českých malířů? Jaký mají Češi vůbec vztah k umění? Jakou vůbec mají obrazy cenu? Nejen na to se můžete psát autorů výstavy Velikáni českého umění Michaely Orbesové a Pavla Chmelíka. Odpovídat vám budou ve středu 2. května od 13 do 14 hodin. Dotazy můžete pokládat již nyní.  

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT