Vždy první jarní sobotu si tak čím dál více lidí vyhledává vrcholy významných kopců u svých obydlí, aby se pomocí světelných signálů spojili s ostatními místy v krajině. Keltská zpráva pak putuje napříč republikou, přičemž startuje právě ze Slováckého regionu, z vrcholu Velké Javořiny.

„Chápu předávání zprávy jako aktivitu několika nadšenců, kteří se rozhodli pomocí světelných signálů na začátku jara propojit lidi a krajinu. Každý k tomu přistupuje trochu jinak a my, vzhledem k tomu, že jsme hvězdárna, děláme pro účastníky přednášku a pro děti vzdělávací aktivity, které samotnému předání světla předcházejí,“ vysvětlil účast v Keltském telegramu za uherskobrodskou Hvězdárnu Zbyněk Kaisler.

TROUBILI A POPÍJELI. Myslivečtí trubači z různých koutů Česka ve Véskách koncertovali, ale také koštovali 129 vzorků vína.
Véskami zněla v sobotu lovecká hudba, ale koštovalo se i víno

Jeho předání bylo poprvé uskutečněno před sedmi lety a nemá žádný historický podklad v rámci tradic našich předků. V Uherském Brodě navíc kvůli zhoršené viditelnosti raději předávali zprávu pomocí ohňostroje. Vatru naopak rozhořeli v Popovicích, které přihlásila do předávání signálu Barbora Bobčíková.

„Děláme to už čtvrtým rokem. Zaregistrovali jsme ohňostroj v Uherském Brodě, na který jsme navazovali v předávání a potom jsme ještě viděli světlo z Maršova. Ohně dneska nejsou moc vidět, ale snad jsme měli dostatečně velkou vatru,“ doufala starostka Popovic Jitka Nováková. Místo mají v Popovicích předem určené. „Vždycky chodíme na Milonín, což je asi nejvyšší bod u obce. Od roku 2014, kdy jsme sem vysadili hrušku, se tady potkáváme vesměs pravidelně,“ dodala Jitka Nováková.

Na 160 soutěžících koček přinesli chovatelé na 17. ročník Mezinárodní výstavy koček do prostor bojkovického Zámku Světlov.
Na mezinárodní výstavě v Bojkovicích soutěžilo 160 koček