Jde o největší zařízení, které poskytuje pobytovou sociální službu seniorům, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci, ale je v něm i jediné zařízení pro seniory na Slovácku se zvláštním režimem, v němž jsou poskytovány sociální služby osobám s demencí.

„Viděla jsem už hodně domovů pro seniory, ale v tom buchlovickém mě mile překvapilo uvítání tamním pěveckým sborem, který nese název BuDu. Bylo to uvítání netypické a velice mě těší, že domov pod Buchlovem není žádný smutný zařízením, jak si někteří lidé o nich myslí," popsala své pocity náměstkyně ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Jana Hanzlíková. Ocenila, že vedoucí domova Antonín Gajdoš s vrchní sestrou Ludmilou Hájkovou podporují seniory, aby se věnovali zpěvu, ale také svým zálibám a koníčkům. Vyzvedla rozsáhlou péči, která je v domově věnována rehabilitaci i dalším službám, které zachovávají důstojnost obyvatel domova.

„Na každém kroku je tu vidět, že personál pečuje o seniory s láskou. Když jsem viděla třeba jídelnu domova, byla jsem jí unešená," žasla nad ní paní náměstkyně. Většinou podle ní bývají jídelny ponuré a není na nich nic zajímavého. V buchlovickém domově jí okouzlila oranžová barva brusů, židlí i výzdoba interiéru.

„Paní náměstkyni, ale také pana Uherku a Dočkálka jsme mohli v buchlovickém domově seznámit s oddělením pro občany s Alzheimerovou chorobou a ostatními typy demencí, které nám zatím v dalších domovech v rámci Sociálních služeb Uherské Hradiště chybí," řekl ředitel zmíněné instituce Bronislav Vajdík.

Oddělení pro 50 občanů trpících Alzheimerovou demencí bylo podle něj vybudováno za pomoci Finančního mechanismu EHP/Norsko. Jeho cílem je podpora zlepšení poskytování sociálních služeb se zaměření na péči o osoby s různými typy demence ve Zlínském kraji. Projekt byl dokončen před šesti lety. Uzavřené oddělení vyžaduje trvalý dohled a specifickou péči ošetřovatelského personálu.

„Paní náměstkyně už před časem navštívila Domovy pro seniory v Lukově, Luhačovicích a ve Zlíně – Burešově.

Do buchlovického domova jsem ji pozval proto, aby se v něm seznámila se špičkovými službami, které jsou tu seniorům poskytovány," sdělil předseda krajské rady Svazu důchodců Rudolf Dočkálek. Jan Uherka poznamenal, že v České republice je z celkového počtu milion osob se zdravotním postižením polovina ve věku nad 60 let. „Oni se ocitají v nedobrém postavení ve společnosti. Jejím posláním je pomoct tyto nerovnosti zmírnit. Domov pro seniory v Buchlovicích ke snížení těchto nerovností výrazně přispívá," řekl s uspokojením Jan Uherka.