Některé rarity mají na seznamu ztrát a nálezů na městském úřadě v Uherském Hradišti. Lidé loni přinášeli klíče, deštníky, ale také mnoho ztracených kol. „Skončil u nás také hliníkový žebřík nebo křovinořez. V roce 2015 máme na seznamu ztrát a nálezů také frézu, pákové kleště a bourací kladivo," vyjmenoval tiskový mluvčí města Jan Pášma. Pro své ztracené věci si loni přišlo na úřad 169 lidí. Rok před tím se jich vrátilo do rukou majitelů 214. „Obvykle je to přibližně jedna třetina nalezených věcí," poznamenal mluvčí.

O osudu nevyzvednutých věcí rozhodne komise

Předměty, které si nikdo nevyzvedne, zůstávají na radnici tři roky, poté o jejich dalším osudu rozhoduje inventarizační komise. „Většinou jsou zlikvidovány. Jízdní kola ale předáváme organizaci Kola pro Afriku," zmínil se Jan Pášma. Podle zákona má nálezce nárok na takzvané nálezné. Na odboru organizační správy a informatiky v Uherském Hradišti se však s žádostí o něj ještě nesetkali. Zřejmě i proto, že většina předmětů nemá velkou hodnotu.

V Uherském Brodě zaznamenává ztracené předměty finanční odbor. V loňském roce přijal osmnáct nálezů. Šlo zejména o obyčejné věci denní potřeby, jako jsou klíče, mobilní telefony nebo brýle. Lidé úředníkům přinesli i digitální hodinky, paměťové karty uložené v plastové dóze nebo dva cestovní kufry, které někdo nechal v úschovně na vlakovém nádraží a už se pro ně nevrátil.

Nejčastěji lidé ztrácí telefony, doklady a brýle

Na odboru organizačních a občanských záležitostí v Bojkovicích se v loňském roce sešlo čtrnáct předmětů, což je pro toto menší město obvyklý počet. O rok dřív jich bylo sedmnáct. „Klíče, oblečení, telefony, doklady. Tyto věci ztrácí lidé nejvíc," uvedla pracovnice odboru Jitka Měsková. Ani zde nálezné nikdo nechtěl.

Zákon z roku 2014 říká, že pokud není známo, kdo věc ztratil a nedá se mu tedy vrátit, má nálezce povinnost ji odevzdat na městském nebo obecním úřadu, případně strážníkům nebo třeba dopravci, pokud se nějaká věc najde řekněme v autobuse. S nalezením zvířete je to podobné, ale vlastnické právo na toho, kdo ho našel, přechází už po dvou měsících. Tedy, pokud si chce například zatoulaného psa nebo kočku ponechat.

KATEŘINA PRAISOVÁ