Tam mohou lidé, kteří něco ztratili, při troše štěstí svůj předmět objevit. „Měl jsem v tom mobilu hodně cenných kontaktů. Nejde mi proto ani tak o samotný telefon, jako spíše o ty kontakty," vysvětlil Miroslav Pešl, který zatím na nalezení telefonu čeká marně.

Větší šanci než on má v současné době zhruba 190 lidí. Přesně takový počet ztracených předmětů totiž jedna z kanceláří radnice obsahuje. „Nejčastějším uloženým nálezem jsou peněženky, osobní doklady, klíče, kola, batohy a další předměty. Pro nás jsou osobní doklady velkou cenností, protože díky nim můžeme celkem snadno nalézt majitele," připomněl mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma.

Mezi nálezy nechybí unikáty. „Máme tam například rybářské pruty, látkové křeslo pocházející zřejmě z nějakého baru. Nechybí sjezdové lyže a proutěný košík, ve kterém je stále uložený nákup," popsal zajímavosti Pášma.

V letošním roce se o své věci přihlásilo celkem 67 lidí. Další nalezené věci úředníci předali svým kolegům do dalších měst a okresů, protože nálezy nesly znaky původu z jiných lokalit.

Nalezené předměty jsou na městském úřadě v úschově půl roku ode dne nalezení. Pokud se v této lhůtě nepřihlásí vlastník, stává se nalezená věc majetkem města. „Příslušná komise pak rozhoduje, jak bude s takovými předměty naloženo. Nefunkční a poškozené věci čeká zpravidla likvidace, ty funkční pak nabízíme k prodeji," vysvětlil mluvčí města Pášma.

V kanceláři ztrát a nálezů se ale nenachází jen nalezené věci, ale i předměty, které strážníci doslova vytrhli zlodějům z rukou. „Před nedávnem jsme prostřednictvím městských kamer zahlédli trojlístek mladíků, kteří ze stojanu u vlakového nádraží odcizili bicykl. Dva z nich se od muže, jenž kolo nesl, oddělili a odešli. Osamoceného zloděje kola jsme ale dopadli a kolo přenesli na služebnu městské policie," poznamenal k případu velitel hradišťských strážníků Vlastimil Pauřík.

Kolo Liberta stálo na služebně asi tři týdny. „Nikdo si ho nevyzvedl, a tak ho v těchto dnech předáme do oddělení ztrát a nálezů. Případný majitel si ho tam může kdykoliv vyzvednout," vyzývá člověka, kterému bicykl zřejmě chybí, Vlastimil Pauřík.