„Napouštět se začala začátkem září. Nejprve to vypadalo velmi špatně, teď se ale situace zlepšila. U stavidla už je přes dva metry vody, napuštěná je tedy asi třetina nádrže. Pokud bude dobrá zima a napadne hodně sněhu, mohli bychom na jaře opět rybařit,“ přeje si šéf osvětimanských rybářů.

Ti museli před opravami všechny ryby zlovit. Některé skončily v hektarové nádrži Vřesovice, většina z nich ale putovala jinam. „Bylo by to tam přerybněné, takže candáty, úhoře a bílou rybu jsme dávali do Hodonína, větší sumci a další ryby pak na soukromou vodu do Spytihněvi. Máme s nimi dobré vztahy, takže až budeme mít plný stav, dají nám pak v té hodnotě ryby,“ prozradil Josef Zpěvák.

V neděli po půlnoci došlo ke smrtelné dopravní nehodě u Moravského Písku.
Náraz do stromu stál řidiče u Uherského Ostrohu život

Největší rybou byl 205 centimetrů dlouhý sumec, raritou pak189centimetrový sumec albín. Ten už se do Osvětiman nevrátí, rybáři se přesto mohou těšit na pěkné kousky. Sadit se totiž budou minimálně 2,5kilogramové ryby.

Opravy závlahové nádrže spolkly deset milionů korun – 5,6 milionu zaplatil správce nádrže, podnik Lesy České republiky, zbytek poskytlo Ministerstva zemědělství z dotačního programu na podporu prevence před povodněmi.

Folklorní soubor Pentla rozproudil svým vzpomínkovým pořadem s názvem Dožínky krev v žilách šesti stovek diváků.
Boršická Pentla slavila třicáté narozeniny Dožínkami

„Zaměřili jsme se především na rekonstrukci betonových povrchů sdruženého objektu a obnovu technologie k manipulaci s vodou v nádrži,“ uvedl Pavel Hopjan, vedoucí Správy toků, oblast povodí Dyje z Lesů ČR. Během oprav bylo i částečně odbahněné dno, odkud zmizelo deset tisíc kubíků sedimentů.

Nádrž byla na Klimentském potoce postavená v letech 1980 až 1985 a původně sloužila k závlaze, rybolovu a rekreaci. Momentálně má zadržovací nádrž pomáhat při povodni nebo požáru. „Ke druhému účelu naštěstí nikdy posloužit nemusela. To už by musel být opravdu pořádný oheň,“ poznamenal starosta Osvětiman Otakar Berka. Podle něj je okolí vodní plochy o rozloze 7,4 hektaru oblíbenou vycházkovou oblastí, je hojně využívána rybáři a v létě i milovníky koupání.

Cimbálová muzika Stojanova gymnázia Velehrad byla u papeže.
Cimbálovka Stojanova gymnázia byla na audienci u papeže

Zároveň je nádrž ideálním biotopem pro rostliny a živočichy. „Příkladem je zvláště chráněný druh mlže velevruba malířského. Toho jsme během rekonstrukce přemístili do nedaleké nádrže Sovín. Po napuštění nádrže v Osvětimanech ho opět vrátíme zpět,“ doplnil Pavel Hopjan.

Právě nádrž Sovín Lesy ČR také nedávno za 1,5 milionu korun opravily. „Důvodem bylo, aby v krajině zadržovala vodu a v případě sucha nadlepšovala průtoky v Dlouhé řece pod nádrží v Boršicích a Nedakonicích,“ uvedla mluvčí podniku Eva Jouklová. 

V ulicích Huštěnovic se o víkendu zpívalo, tancovalo, juchalo a hodovalo.
S huštěnovickými stárky vládly chase budoucí zdravotnice