Vážení čtenáři, na sklonku funkčního období nynější vlády pro vás redakce Deníku připravila seriál „volebních auditů", které se zaměří na vybrané body z programu trojkoaličního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky. Co se kabinetu povedlo a kde naopak v uplynulých čtyřech letech selhával? Připravili jsme pro vás shrnutí hlavních změn na celostátní úrovni, pohled z našeho regionu a k tomu exkluzivní „Panel Deníku": výsledky ankety mezi bezmála tisícovkou regionálních osobností, které okomentují jednotlivá témata. Začínáme penzemi…

Průměrně mužský důchod dosahuje částky 12 590 korun, průměr ženských důchodů je jen 10 343 korun.

Informaci potvrdila Jana Buraňová, vedoucí oddělení vnitřních a vnějších vztahů a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení.

Podle statistik je celkově průměrný důchod ve Zlínském kraji 11 236 korun.

Celkem je v kraji 138 393 důchodců. Z toho je jich téměř 46 tisíc na Zlínsku. Skutečná výše důchodů se však u některých pohybuje hluboce pod průměrem.

„Kdo je sám, nemá to jednoduché," říká Vlastimila Šuláková ze Zlína, která je už několik let bez manžela. Musí si tak vystačit jen se svým důchodem.

„Nežiji si královsky, to bych s penězi nevystačila. Nemohu si ale stěžovat. Naštěstí mám výhodu a štěstí v neštěstí v tom, že neužívám žádné léky. Kdo je užívá, má těch položek v rozpočtu více. A je na tom hůře," dodává.

Někteří zaměstnavatelé svým lidem přispívají na důchodové spoření. Například Kovárna Viva zaměstnancům přispívá na penzijní připojištění.

„Kovárna VIVA rozšířila příspěvek na penzijní připojištění na všechny zaměstnance bez ohledu na odpracovanou dobu a příspěvek navýšila na 700 korun," uvedla za známý zlínský podnik mluvčí Kateřina Martykánová. (zav, mai, jk)

Je správné zrušení II. pilíře? Ptali jsme se na názory osobností od nás

INDEX DENÍKU ČR
UDĚLALA VLÁDA SPRÁVNÉ ROZHODNUTÍ, KDYŽ ZRUŠILA II. PILÍŘ PENZIJNÍHO SPOŘENÍ? 

  Milan Kladníček, 48 let, ředitel Městské policie ZL

ANO. Stačí I. pilíř tedy starobní důchod, který je průběžný a povinný. Osoby, které si chtějí sjednat důchodové spoření, mají možnost u jiných finančních společností.

Eduard Bláha, ředitel Lázní Luhačovice

NE. Bez reformy je solidární systém neudržitelný. Penzijní spoření bylo zatím jediným smysluplným pokusem, byť možná ne ideálně nastaveným, ale rozhodně správně cíleným.

Čestmír Vančura, 63 let, známý podnikatel

ANO I NE. Ano pro malý zájem. Ne kvůli těm lidem, kteří v tom viděli svoji příležitost, jak se postarat o svoji budoucnost.

Jan Skoch, 60 let, šéf odborů v Continental B.

ANO. Byl výhodný jen pro nejvyšší výdělkové skupiny, ale především pro penzijní fondy. Na Slovensku má státní pokladna s tímto systémem velké potíže.

Petr Vabroušek, 43 let, profesionální triatlet

ANO. Celý systém státem řízeného spoření se tím jen komplikoval. Kdo má prostředky a chuť investovat navíc, má spoustu jiných možností.

Pavel Hrubec, 55 let, ředitel Muzea JVM

NE. Jednak se jednalo o produkt, který byl realizován na bázi rozhodnutí každého jednotlivce a dále nebyl alespoň zatím nahrazen jinou alternativou.

Martin Gazda, 40 let, iniciátor projektu Malé mimi

ANO. Byl to jeden ze zajímavých dílů zatím stále nerealizované důchodové reformy, u kterého politici zanedbali ho lidem „prodat".

Petr K. Kochaníček, 47 let, skladatel a manažer

ANO. Nejlepší je pořídit si syna investice do něj se pak vrátí lépe než jakýkoli pilíř. Další zajímavé názory najdete na našem webu.