Na schodech před volební místností už přešlapují první velehradští voliči, aby odevzdali svůj hlas jednomu z devíti uchazečů o Pražský hrad. Úderem čtrnácté hodiny se na Velehradě, stejně jako napříč Českem, otevírají dveře do volební místnosti a začínají druhé přímé volby prezidenta republiky. Svůj hlas přicházejí mezi prvními voliči dát kandidátům obyvatelé Domovů pro osoby se zdravotním postižením Vincentinum a Buchlovská.

V obou zařízeních umožňují zachovat sto jednapadesáti dospělým hendikepovaným klientům důstojný a plnohodnotný život a vytvářejí jim podmínky pro zachování přirozených vztahových vazeb a umožňují jim takový způsob života, který by se nejvíce přibližoval běžnému životu v rodině.

Ilustrační foto.
Občané České republiky volí svého prezidenta. Volební účast je slušná

„Všem sedmačtyřiceti uživatelům našich služeb jsme nabídli, aby se voleb zúčastnili. Kdo k volbám jít nechce, nemusí. Je to jen a jen na jeho rozhodnutí. Většina z nich naši nabídku přijala a ráda tuto občanskou povinnost splní,“ svěřuje se Milena Marečková, vedoucí Vincentina.

Z něj přijíždějí deset minut po 14. hodině ke schodům vedoucím k volební místnosti dva vozíčkáři, za nimiž vycházejí s urnou členky volební komise. Splnit si svou občanskou povinnost přichází z Vincentina také František Zich, který před sedmi dny oslavil pětasedmdesátiny.

Prezidentské volby 2018. Který ze superhrdinů se stane prezidentem?
VOLEBNÍ SPECIÁL na Deník.cz aneb Kdo je skutečným superhrdinou?

„K volbách chodím rád, svobodně a dobrovolně. Podruhé ve svém životě jsem měl příležitost zvolit si v přímé volbě prezidenta republiky. Na koho jsem si v první kole voleb vsadil, to si nechám pro sebe,“ řekl pan Zich.

Za některými voliči ze zmíněných domovů, ale i za nemocnými občany z vesnice se v průběhu dnešního odpoledne vydali s přenosnou urnou členky volební komise.