Do skončení schůze na ni zareagovalo 65 členů, kteří už vyplněný hlasovací lístek odevzdali. Obyvatelé obce, školy a instituce si mohou Strom Velehradu vybírat až do konce dubna a hlasovací lístek odevzdat na obecním úřadě. Ve vesnici je několik stromů, které jsou její neodmyslitelnou součástí, její historie i života tamních obyvatel.

„Nominována byla lípa nad Velehradem, lípa, kterou v bývalé klášterní zahradě zasadil v dubnu 1990 papež Jan Pavel II., ale i nedaleko od ní rostoucí dva jinany dvoulaločné," informoval Václav Pecka, místopředseda velehradských organizací STP a SPCCH.

Poznamenal, že před devíti lety vyzvaly zmíněné organizace občany k hlasování o Stromu Velehradu. Tím se stala stařičká lípa v centru obce. Ta musela být vzhledem ke značně ztrouchnivělému kmenu 8. ledna 2011 pokácena. Z pařezu o průměru 140 cm, který po lípě na návsi zůstal, je dodnes patrné, že strom už stál jen silou vůle.

Protože v obci od té doby Strom Velehradu chybí, mohou si jej Velehradští znovu zvolit a na zadní stranu anketního lístku ještě připsat i krátký příběh, pověst nebo výpověď o osobním vztahu ke stromu, pro nějž budou hlasovat.

„Cením si toho, že velehradské organizace STP a SPCCH vyhlásily anketu Strom Velehradu. O jejím průběhu budeme informovat veřejnost na stránkách obce. Věřím, že ankety se zúčastní co nejvíce obyvatel naší vesnice," okomentoval vyhlášený průzkum mezi lidmi Aleš Mergental, první muž Velehradu, který se sněmování organizací STP a SPCCH zúčastnil.

Ocenil, mimo jiné také to, že lidé zdravotně i tělesně postižení nacházejí ve zmíněných organizacích smysl svého života. Jejich výroční schůzi přišel písničkami pohladit rokový pěvecký sbor Ladies BUDU z Domova důchodců Buchlovice, který má na svém kontě 10 natočených cédéček, nespočet vystoupení, kupříkladu s Lucií Bílou, v Senátu Parlamentu ČR, v naší vlasti i v zahraničí.