„Na podzim se nám pokazil plynový kotel, který se částečně staral o vytápění domku. Bez něj nedokážeme v zimě dostatečně vyhřát místnosti, kde žijeme,“ popsal Petr Verbík začátek příběhu, na jehož konci se frustrovaný obrátil na Slovácký deník.

Pro jeho případ má totiž Úřad práce, kde je dlouhodobě registrovaný, speciální program dávek mimořádné okamžité pomoci.

„Peníze z nich jsou určeny těm lidem, kteří jsou v hmotné nouzi a nemají dostatečné prostředky k zabezpečení nezbytných životních podmínek,“ upřesnila mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Ilustrační foto
Odvolali pátrání po pohřešované ženě ze Zlámance

Jako samoživitel vycházející pravidelně s příjmy lehce nad deset tisíc korun měsíčně, si proto Petr Verbík zažádal o náhradu plynového kotle, na nějž by ze svého musel šetřit několik let.

„Vypomáhali mi s tím i na Sociálně právní ochraně dětí, kde jsem dostal doporučující vyjádření,“ vyprávěl Petr Verbík a poukazoval tím na dokument, v němž se mimo jiné píše, že poskytnutí příspěvku na kotel je s ohledem na zdraví zcela v zájmu nezletilého syna Petra.

Žádost i s doporučením a nadějí v lepší zítřky odeslal Petr Verbík na Úřad práce ke konci listopadu.

Čekalo jej však nemilé překvapení. Podle závěrů úřadů totiž nemá na dávku nárok.

Aroma bezmála pěti stovek ovocných pálenek provonělo v sobotu kulturní dům v Nedakonicích.
Slováčkova duranciovice očarovala porotce i návštěvníky koštu

„Řekli mi, že si mám na topení našetřit. Vždyť žijí snad úplně mimo realitu. Z čeho si mám našetřit patnáct tisíc korun, když měsíc co měsíc řeším každých pár stovek, které syn potřebuje na nové učební pomůcky,“ kroutil nevěřícně hlavou samoživitel z Popovic.


Kateřina Beránková z úřadu práce sice potvrdila, že dávka mimořádné pomoci může být poskytnuta i na plynový kotel, odmítla se však blíže vyjádřit k Petru Verbíkovi z důvodu ochrany osobních údajů.

Veškeré informace o postoji úřadu práce tak lze vyčíst pouze z dopisu, který Petru Verbíkovi nedávno přišel poštou.

„Správní orgán zhodnotil předložené doklady a informace zjištěné z úřední evidence a došel k závěru, že stát již domácnost žadatele vybavil kamny na tuhá paliva v září 2016,“ zní v závěru dokumentu.

Finanční prostředky na nákup paliva si pak měl Petr Verbík spořit přes rok z příspěvků.

„Od května se započítává měsíčně částka 1020 korun na vytápění pevnými palivy,“ konstatuje v dopise úřad.

Podle Petra Verbíka však zmiňovaná kamna na vytápění nestačí. „Je nemyslitelné něčím takovým vytápět čtyři místnosti. Mám je pořízené pouze jako pomocný zdroj tepla s tím, že si musíme přitápět i dražším plynem. To ale nyní není možné,“ vysvětlil Petr Verbík.

Ilustrační foto.
Přibývá pacientů s poruchami spánku

Ačkoliv má možnost odvolat se proti rozhodnutí úřadu, vše začal Petr Verbík řešit přes dobročinné organizace, které mu v tomto případě dokázaly sehnat donátora jeho vytouženého kotle.

„Jedná se o anonymní dárcovství, takže vlastně nemohu nikomu ani konkrétně poděkovat.

Přesto bych mu chtěl vzkázat, že jsme se synem za jeho příspěvek nesmírně vděční,“ nechal se slyšet Petr Verbík.

Právě rodiny samoživitelů a samoživitelek jsou podle Ivety Novotné z Asociace neúplných rodin ty nejzranitelnější v případě nenadálých výdajů.

„Podle našich dlouhodobých analýz dokonce existují měsíce, kdy většina rodin samoživitelů musí využít úspory, aby vůbec vyšla.

Nenadálá investice v podobě například nové pračky, sporáku či kamen proto může vést až k zadlužení se či nutnosti požádat o mimořádnou dávku. Situace Petra Verbíka není ničím neobvyklým,“ sdělila Iveta Novotná.

Desátý ples v novodobé historii tupeské základní školy se vydařil.
Polonéza a mažoretky přilákaly tancechtivé na ples školy i obce

Pouze sedm procent samoživitelů jsou přitom muži. Cest pro hledání pomoci je přitom více.

„Určitý druh pomoci může poskytnout třeba obec nebo městská část, je tedy dobré poradit se i tam. A rozhodně není od věci obrátit se také na lidi kolem sebe – samoživitelé jsou velmi často překvapeni, že jsou jim ochotni pomoct i zcela neznámí lidé,“ dodal Iveta Novotná.

V Popovicích přitom místní Petra Verbíka dobře znají, alespoň podle slov starosty Martina Slováčka.

„Z pohledu obce s ním nemáme žádné problémy a o jeho nelehké situaci víme,“ poznamenal Martin Slováček.