Stovky návštěvníků byly tímto úvodem vtaženy do pestrobarevného leporela modelů šatů, hudby, tance i zpěvu a po připomínce sametové revoluce se v doprovodu módní návrhářky Marie Zelené a jejího vnuka Tomáše, vydali v první části večera s názvem Oslava krás světa, poznávat města i místa evropská či cizokrajná.

Prostřednictvím slavnostních rób, velkoplošné projekce a dalších kreativních vstupů se tak přítomní seznámili s New Yorkem, chorvatskými letovisky, Latinskou Amerikou izraelskými biblickými místy Nazaret, Betlém a Jeruzalém, či s Vídní.

Vánoční trh na náměstí v Uherském Hradišti. Ilustrační foto
Vánoční jarmark v Hradišti, vratné kelímky i nekonečný dopisní papír Ježíškovi

Některé z těchto lokalit prezentovali mimo jiné členové Pražského tanečního divadla, operní zpěvačka Eva Benešová z Kroměříže či Juniorští mistři ČR v latinskoamerických tancích Matyáš Grossman a Linda Ondrušová z Tanečního klubu Rokaso. Nechyběla ani nahlédnutí do Paříže či někdejšího královského letoviska Versailles, kudy přítomné provedl sám král Slunce Ludvík XIV. Na řadu přišly římské koloseum, Milán, Benátky či Vatikán, stejně jako španělská Barcelona.

V tomto případě bavili publikum svou toreadorskou vsuvkou sourozenci Tomáš a Eliška Hrnčířovi. Oklikou přes Prahu a Pardubický kraj se autorky projektu Marie Zelená a Martina Hrnčířová symbolicky vrátily do rodného Zlínského kraje, potažmo do Ostrožské Nové Vsi.

Na sto účastníků z oblasti vědy, kultury, veřejné správy, regionálního rozvoje, cestovního ruchu kultury i církve z Česka, Slovenska, Maďarska, Bulharska, Chorvatska a Severní Makedonie se zúčastnilo na Velehradě dvoudenní mezinárodní konference o Cyrilom
Cyrilometodějská stezka na cestě k evropskému partnerství

Chybět nemohla ani ochutnávka z aktuální kolekce nejmladšího tuzemského módního návrháře, 12letého Vlastimila Basovníka z Míkovic. Multižánrové pásmo vrcholilo představením dětských i dospělých novoveských krojů a skvostně zvládnutým verbuňkem (tancem zapsaným na světovém seznamu UNESCO) v podání Jakuba Botka.

„Tady v Ostrožské Nové Vsi se udržují tradice. Kroje se převážně předávají z generace na generaci, starají se o ně maminky, babičky, samozřejmě i nové kroje se dají pořídit. V tomto vstupu jsou mí vnuci Eliška s Tomáškem v místních krojích. Eliška má na sobě kroj původně po mojí babičce, pak jsem ho nosila já, pak moje dcera Martina a dnes jej tedy představí Eliška,“ dodala na vysvětlenou Marie Zelená.

Druhá část Adventního večera patřila především recitálu rockové legendy - Láďovi Křížkovi. Ten zazpíval osvědčené hity i novější písně v doprovodu kytaristy Tomáše Krauze. Závěr Křížkova koncertního vstupu patřil koledě Narodil se Kristus pán, kterou zazpíval spolu s Tomášem Hrnčířem.

Sedmačtyřicet delegátů ze sedmi skautských středisek Uherskohradišťska se zúčastnilo okresního sněmu Junáka.
Skauti na Slovácku po 30 letech? Sedm středisek, 33 oddílů, 1200 členů