Na Štěpána byla brána Buchlova pro veřejnost otevřena dokořán. Program, který na jeho 2. hradním nádvoří, v budově purkrabství a ve výstavních prostorech historické pevnosti, se těšil velké oblibě návštěvníků. Stovky jich na Buchlov, který krátce před zahájením štěpánské akce pokryl sněhový poprašek, dorazily auty, stovky jich na hrad přišly pěšky.

„Byl to opravdu romantický výšlap chřibskými lesy, do nichž jsme vyrazili ze Zdounek už za kuropění. A jakou měla ta naše desetičlenná skupinka radost, když začalo sněžit a my spatřili Buchlov i Barborku jakoby posypanou cukrem," vylíčil Jiří Velíšek zážitky ze štěpánského putování k hradu, krále lesů v Chřibech.

Štěpánská akce připomenula návštěvníkům tradiční i novodobé symboly Vánoc. Výstavní prostory, v nichž byla pro kluky a holky byla otevřena dílnička, krášlily betlémy z kukuřičného šustí, vosku, dřeva, keramiky či cínu. „Cílem akce bylo přinést v tom zimním čase na starobylý hrad sváteční atmosféru v podobě živého betléma, který se na 2. hradním nádvoří odvíjel každou hodinu," informovala Petra Štulírková, která slovem provázela příběh o narození Spasitele. Nad jesličkami se skláněli v rolích Panny Marie a Josefa Iva Schottlová s Bohdanem Bábovským. Jezulátku se přijeli na koních poklonit tři králové, Lumír, Jaromír a Radek.

Poučení našli děti i dospělí v komnatách purkrabství, které využívali Berchtoldové při pobytech na Buchlově k bydlení. V prvním obytném patře budovy o šesti místnostech si návštěvníci mohli prohlédnout tři, které jsou veřejnosti zpřístupněny. Jídelnu, ložnici, pracovnu a halu s pianem. „Ve slavnostně vyzdobené expozici purkrabství mohli lidé vidět, jak vypadaly Vánoce u posledních majitelů hradu, u hrabat Berchtoldů," sdělila Petra Štulírková. Podotkla, že poprvé mohli návštěvníci vstoupit do slavnostně vyzdobených prostor budovy purkrabství v roce 2012.

Jakmile lidé opustili vánoční expozici v budově purkrabství, prošli po schodech kolem památné „lípy neviny" na terasu s vyhlídkou do kraje Slovácka. Když sešli po schodech na druhé hradní nádvoří, mohli ochutnat domácí zabijačku, čaj z památné hradní lípy neviny, grog a punč.