„Aby člověk předešel kolapsu, je třeba hodně pít, klidně tři až čtyři litry tekutin denně, přičemž nejlepší je čistá voda, a současně omezit alkohol i třeba kávu, protože obojí dehydruje," upozornil internista Uherskohradišťské nemocnice Pavel Bednařík. Samozřejmostí by také měla být pokrývka hlavy a vyhýbání se fyzické zátěži.

„První pomocí po kolapsu z horka je člověka co nejdříve uložit do stínu a nejlépe i temna a pomalu, postupně do něj dostat hodně tekutin. Dobré je zkusit i vnější chlazení, obklad, a zvednout mu dolní končetiny. Pokud by stav přetrvával delší dobu, vyhledejte lékaře," doplnil Pavel Bednařík.

Vysoké teploty jsou nebezpečné zejména pro kardiaky a seniory. Pro domovy důchodců na Slovácku proto znamenají drobnou úpravu režimu.

„Alfou a omegou je u nás zvýšení pitného režimu. Maximálně pak využíváme zastíněného dvora, aby naši klienti netrávili čas na přímém slunci," popsal vedoucí Domova pro seniory v Buchlovicích Antonín Gajdoš.

Do vnitřních prostor se naopak uchylují senioři Domova pro seniory v Uherském Hradišti.

„V horkých dnech u nás panuje zejména dohled nad zvýšeným pitným režimem. Využíváme také klimatizovaného kulturního zařízení, kde je seniorům příjemněji než venku," uvedl vedoucí Domova Bohumil Janík.

Speciálních úprav se však lidé dočkají i při výkonu svých povolání. V tomto případě záleží na druhu vykonávané práce, které dané nařízení vlády rozděluje do osmi tříd.

Na základě náročnosti práce mají zaměstnanci nárok na náhradu ztráty tekutin.

„V případě překročení teploty 36 stupňů Celsia na pracovišti musí být navíc uplatněn režim střídání práce a bezpečnostní přestávky," uvádí se v nařízení vlády č. 93/2012 Sb., které konkrétní podmínky pro jednotlivé třídy přesně stanovuje. Přesné množství tekutin i doby přestávek se vypočítávají podle speciálních vzorců v nařízení.

Letní teploty vyžadují také speciální péči o rostliny, pokud nemají uvadnout nebo přijít o plody.

„Například ovocné stromy dostávají během horkého počasí opravdu zabrat. Týká se to zejména švestek nebo durancií. Je třeba je minimálně dvakrát týdně dostatečně zalít, jinak z nich mohou opadat plody," upozornil předseda uherskobrodských zahrádkářů Josef Koníček. Ještě častěji je třeba zalévat zeleninu či keříky ovoce na zahrádkách.

„Rostliny jako jsou rajčata či jahody by se měly v horku zalévat každý den. A to nejlépe v ranních, případně večerních hodinách," doplnil Josef Koníček.

Podle předpovědí se mají teploty postupně zvyšovat. Zatímco páteční maxima by měla dosahovat 28 stupňů, sobota už slibuje letní třicítka. V neděli až do středy by měla teplota v odpoledních hodinách stoupat až k denním teplotám 36 až 37 stupňů Celsia.

„Ochladit by se mělo příští týden ve čtvrtek, kdy by měly být teploty v maximech mezi 24 a 28 stupni Celsia. V dalších dnech by pak mělo přetrvávat příjemné letní počasí kolem 25 stupňů," informovala meteoroložka Dagmar Honsová.