„Plavba na doma vyrobených netradičních plavidlech nebyla jen jejich přehlídkou, ale především soutěží posádek z řad dětí, ale také zručných konstruktérů, jimiž byli jejich rodiče," uvedla Jitka Točková, starostka Salaše. Design a pohyb po vodní hladině pouze čtyř plavidel, což bylo v historii neckyády nejméně, nehodnotila jury, ale sami autoři plavidel. Ti rozhodli o tom, že na nejvyšší stupínek pro vítěze a putovní pohár s miniaturními neckami si vystoupal čtyřletý Jiříček Janováč, který na vodě přistál s horkovzdušným balonem.

S velice nápaditým plavidlem, které neslo název Rybářské centrum, se společně představily rodiny Urichova a Kromkova. S rybářskými udicemi se na něm usadili, ale nic v požární nádrži neulovili Julinka (6) a Ondřej (2,5) Urichovi se sourozenci Izabelkou (3), Viktorkou a osmiměsíčním Maxíkem Kromkovými. „Tatínek Kromka sešrouboval základnu plavidla a včera jsme rybářské centrum dobudovali společně při táboráku a skleničce vína," svěřila se s pousmáním Marie Urichová, která inspirovala obě rodiny k účasti na neckyádě.

To, že se na neckyádě sešli kromě diváků i zdatní sportovci z řad dětí i dospělých, ukázalo několik dalších disciplín. Největší pozornost na sebe poutal přejezd pětadvacetimetrové a 25 cm široké lávky nad vodní hladinou na bicyklu nebo přeprava na trakaři ve dvojicích. Velmi vtipně soutěž komentovali slovem Martina Suchánková se Zbyňkem Prašákem, oba členové divadelního souboru Zdeňka Štěpánka z Napajedel.

V přejezdu úzké lávky na kole zvítězil v kategorii dětí Teodor Prchlík z Drslavic před Martinem Pavlíkem ze Starého Města a Terezkou Vlčkovou z Uherského Hradiště. Mezi dospělými byl nejlepší salašský Michal Janováč. Druhé místo patřilo Petru Vlčkovi ze Starého Města a třetí Tomáši Ligenzovi z Komárova u Napajedel.

V přejezdu lávky dvojic s trakařem byly v kategorii dětí nejlepší Terezka a Veronika Vlčkovy ze Starého Města. V kategorii dospělých si prvenství vybojovalo duo Iva Podoláková z Kutné Hory s Tomášem Ligenzou z Komárova. Druhé místo patřilo Tomáši Horákovi z Morkovic a Patriku Holému z Jindřichova Hradce, třetí Romanu Čičatkovi z Drslavic a Pavle Nipertové z Brna-Bystrce.

Co by to bylo za soutěž u vody a na vodě, kdyby na ní nebylo utopenců. Nikoliv z řad lidí. U jednoho stánku ochutnávali a hodnotili lidé špekáčky prokládané cibulí nebo zelím, kvašené okurky, ale také nakládaný hermelín. Nejlepší kvašáky měl Pavel Trubačík, nakládaný hermelín Mirka Daňková a utopence Jana Špičáková, všichni ze Salaše.