„Ačkoliv návštěvnická sezona Muzea v přírodě na Rochusu začíná až v květnu, pro zájemce jsme jeho brány otevřeli v sobotu proto, aby mohli zažít, jak taková slovácká zabijačka probíhá a co všechno k ní patří," uvedl Martin Rezek, projektový a provozní manažer Parku Rochus akci, patřící ke zvyklostem Slovácka, stejně jako k nim patří bujaré masopustní tradice.

Pod jejich pokličku také mohli návštěvníci Rochusu v sobotu nahlédnout.

ČTĚTE TAKÉ Papež František hledá nástupce oblíbeného biskupa Josefa Hrdličky

Už před jedenáctou hodinou se muzeem v přírodě mísily vůně zabijačkových dobrot ze čtyř centů vepřového masa, které připravila firma Jatka Jarošov Miroslava Chýly.

„Návštěvníci mohli na Rochusu nejen ochutnávat z pestré nabídky zabijačkových výrobků, ale také si je mohli v konvičkách, kastrolcích nebo v jiných nádobách odnést do svých domovů a tam si na nich pošmáknout," nechal se slyšet šéf Jatek Jarošov.

Na zabijačkové speciality si museli lidé vystát až hodinovou frontu.

Magnetem nadsklepního vinařského domu byly fašankové koblihy a boží milosti, které na oleji smažily Hradišťanky Anna Káčerová s Ludmilou Machovou. Koblihy zdobily tvarohem, povidly nebo je jen posypaly cukrem.

Ve vedlejší útulné místnosti vinařského domu se sešly po starodávném způsobu u jednoho stolu Marie Hubíková s Ludmilou Pijáčkovou z Veletin, aby po starodávném způsobu draly peří ze čtyř hus, které loni obveselovaly kejháním návštěvníky Rochusu.

ZAJÍMAVOST 94letý Turista Rosůlek: Chřiby mám rád. Na Buchlov jsem vyšel i šedesátkrát za rok

„Naše prababičky říkávaly, že poctivé husí peří vydrží sto let, ale také, že husí peří všechno smíří," smály se pobaveně drapačky nebo dračky, jak se ženám drhnoucím peří říkávalo.

Ukázky mečových tanců Podšable, v podání fašančárů ze Strání, připomenuli návštěvníkům blížící se konec letošních masopustních radovánek, po nichž přijde 40denní předvelikonoční postní období.

Program v zemědělských usedlostech byl proložen dětskými dílničkami, ukázkou výroby dřevěných šavlí, které před zraky diváků vyřezával Vít Vavřiník ze Strážnice, ale také vyprávěním o zabijačkách a konzervaci masa.

V usedlosti z Veletin vyprávěla návštěvníkům průvodkyně Eva Gebauerová o masopustních tradicích a maškarách, které k fašanku neodmyslitelně patří, ale také o pochovávání basy na znamení začínajícího půstu.

SOUVISEJÍCÍ Kouč Levý: Kdybych řekl, co si myslím, tak jsem dotrénoval