Hlavním celebrantem poutní bohoslužby byl jednasedmdesátiletý Josef Hrdlička, biskup olomoucký a zároveň básník, textař a překladatel. V homilii zdůraznil zejména potřebnou vděčnost lidí za nevyčíslitelná obdarování, která jim nebeská Matka poskytuje svými přímluvami u svého syna Ježíše Krista.

Ovzduší pouti, které bylo ve srovnání s červencovou národní poutí méně pompézní, posílilo naděje členů Matice, ale i dalších věřících.

„Při pouti Matice velehradské jsme s manželem děkovali Panně Marii Nanebevzaté za to, že našemu synovi byla před pěti měsíci úspěšně transplantována ledvina. Přišli jsme Matku Boží prosit i o naše zdraví a klid v celé naší rozvětvené rodině," nezastírala své i manželovy prosby vyřčené ve velehradské bazilice osmačtyřicetiletá Jiřina ze Zlína.

Pouťovou slavnost Matice si odpoledne mohlo v sále kardinála Tomáše Špidlíka ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje vychutnat na sto padesát dětí a jejich rodičů. Divadlo Víti Marčíka juniora se jim představilo pohádkou Královská moudrost.

„Bajka je postavena na třech bratřích, synech krále. Ten, který z nich je nejmoudřejší se stane králem. A jak už to v pohádkách bývá, stal se jím ten nejmladší, který poznal sám sebe," prozradil loutkoherec Víťa Marčík, jemuž sekundoval Adam Berger. Oba protagonisté se netajili tím, že na Velehrad přijíždějí jako herci rádi, protože tu našli řadu přátel a také věrné dětské diváky.

Po divadelním představení se kluci a děvčata zapojili do soutěžní hry s Cyrilem a Metodějem. Na devíti stanovištích světců je čekaly různé úkoly, za jejichž splnění dostali medaili a sladkosti.

„Jsem na prázdninách u tety Mileny v Nedakonicích. S ní jsem pouti Matice už počtvrté a pokaždé jsem se zapojila do soutěží. V té dnešní jsem se zapotila na stanovišti, kde jsem musela napsat své jméno hlaholicí," svěřila se sedmiletá Laura Maria Natalia Ventura
z Angoly, hovořící krásnou češtinou.