Nutno podotkonout, že účastníci této iniciativy Moravské národní obce (MNO) z našeho regionu byli doposud stoprocentně úspěšní.

Zatímco předloňským vítězem ankety se stal spisovatel, publicista, novinář a dlouholetý šéfredaktor Slováckých novin Jiří Jilík, vloni zvolili hlasující Osobností Moravy muzikanta, hudebního skladatele a uměleckého vedoucího Hradišťanu Jiřího Pavlicu.

Letos je mezi jedenácti nominovanými jediným ze Slovácka, rodák z Ostrožské Nové Vsi, archeolog, publicista a popularizátor raných dějin Moravy Luděk Galuška.

22. Mistrovství České republiky v balónovém létání. Start ve Starém Městě
Mistrovství České republiky v balónovém létání zamířilo opět na Slovácko

„Nominaci jsem přijal a těší mě, že mí navrhovatelé považují právě mě za vhodného kandidáta na Osobnost Moravy roku 2018. Žádnou kampaň sice nedělám, ani na to nemám čas, ale budu rád, když mi lidé pošlou hlas,“ řekl Deníku Luděk Galuška.

Jeho nominací je kromě Jiřího Pavlici potěšen také Jiří Jilík.

„Jsem rád, že se mezi kandidáty dostal i Luděk Galuška. Je totiž mimo jiné také popularizátorem archeologie. Ve svých knihách odhaluje kořeny naší, zdůrazňuji, slovanské, kultury. To považuji, v době, kdy jsou relativizovány veškeré hodnoty, za velmi důležité. Proto mu já svůj hlas dám,“ uvedl Jiří Jilík.

V závěru výzkumu Na Valách objevili archeologové unikátní hrob vysoce postaveného jedince, žijícího kolem poloviny 9. století.
Sonda do minulosti dala archeologům skvosty

Pro jedenáct nominovaných osobností lze v současné době hlasovat zde  „Hlasování bude ukončeno 16. prosince 2018 ve 12 hodin. Po zpracování výsledků ankety bude na internetových stránkách Moravské národní obce, z.s. vyhlášen vítěz,“ uvedl za koordinační tým iniciativy Osobnost Moravy Stanislav Blažek.

Vítězem loňského, druhého ročníku a Osobností Moravy pro rok 2017 se stal známý hudebník, primáš a umělecký vedoucí souboru Hradišťan Jiří Pavlica.

Velkomoravský koncert ve Starém Městě. Ilustrační foto z roku 2014
Na Velkomoravském koncertě vystoupí Javory Beat či Hradišťan

Tomu bude oficiálně předán pamětní list a cena pro vítěze - bronzová plastika umělecky stylizované orlice při Slováckých slavnostech vína a otevřených památek, v neděli 9. září v kostele Zvěstování Panny Marie v Uherském Hradišti po koncertě cimbálové muziky Hradišťan.

„Začátek zhruba hodinového koncertu je stanoven na 10.30 hodin. Pro nás organizátory ankety je velkou ctí, že tohoto předávacího aktu se zúčastni také starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha,“ dodal Stanislav Blažek.

Osobnost Moravy 2017 Jiří Pavlica
Osobnost Moravy 2017 Pavlica: Voliči rozhodli, nezbývá než výsledek respektovat

58letý Luděk Galuška je vedoucím archeologických výzkumů v oblasti Starého Města, jednoho z nejvýznamnějších mocenských a náboženských center Velké Moravy. V roce 2013 byl jmenován vedoucím Centra slovanské archeologie Moravského zemského muzea. Je hlavním autorem a vědeckým garantem návštěvnicky úspěšného projektu archeologického skanzenu v Modré. Za dosavadní práci mu byla udělena řada ocenění, např. Medaile sv. Václava za zásluhy o rodnou obec, Medaile k 800. výročí založení Velehradského kláštera, nebo stříbrná plaketa Archeologického ústavu Slovenské akademie věd, jehož je zároveň členem-korespondentem. L. Galuška má dva syny a vnuka Marka. K jeho zálibám patří hra na kytaru a banjo, cykloturistika a plavání, v zimě pak lyže-běžky.

Moravská národní obec je nepolitický, demokratický spolek příznivců historie, kultury a tradic Moravy. Jeho posláním je poznávání, studium a propagace historických hodnot a památek Moravy. K poctě Moravy, cyrilometodějské tradice organizuje na historickém území Moravy, Čech, Slezska a Slovenska každoroční vyvěšování moravské vlajky na veřejných budovách dne 5. července, tedy ve státní svátek příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. V roce 2018 vyvěsilo vlajku Moravy 1421 radnic . Tuto iniciativu rovněž podpořilo 62 muzeí a památek .