Na něj padl stín pochybností kvůli podpisu smluv o opravách interiéru dětského oddělení Knihovny Františka Kožíka. Čtyři z nich v celkovém součtu za jeden milion korun měly být uzavřeny bez souhlasu rady a bez výběrového řízení, což interní směrnice města nedovoluje. První závěry komise představené vedením Komenského města ze sklonku května nehýří optimismem. Nalezená pochybení mají být natolik závažná, že pokud by se prokázala, rada města Jana Zapletala odvolá.

„Pracovní skupina nám v pondělí devětadvacátého května předložila své závěry, na nichž pracovala zhruba měsíc. Abychom však udělali definitivní tečku za celou kauzou, vyžádali jsme si interní audit, který nám bude předložen nejpozději dvanáctého června. Ten buď podezření kontrolní skupiny potvrdí či vyvrátí,“ uvedl starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL).

Dům kultury v Uherském Brodě. Ilustrační foto.
Prověřují pochybení šéfa brodského Domu kultury

Pokud by se podle jeho slov podezření pracovní skupiny potvrdila, znamenalo by to konec Jana Zapletala ve funkci ředitele Domu kultury. „Předložené závěry nelze brát na lehkou váhu. Mimo skloňovaná možná pochybení při podpisu smluv u realizace interiéru Knihovny Františka Kožíka se navíc odhalily další nedostatky částečně s touto zakázkou související. Konkrétněji se však nebudu vyjadřovat a počkám si až na výsledky auditu,“ alespoň částečně poodkryl problémy s financemi Domu kultury místostarosta Uherského Brodu Petr Vrána (NK).

Samotný Jan Zapletal nebyl doposud seznámen se závěry pracovní skupiny, která jeho údajná pochybení vyšetřovala. „Takto závažné podezření je pro mě úplnou novinkou. Nejsem si vědom, že k něčemu takovému došlo. Mé odvolání je samozřejmě v kompetenci rady města, proto na si verdikt počkám,“ podotkl.

Odpovědnost za hospodaření jednotlivých ředitelů příspěvkových organizací města podle opozičního zastupitele Ladislava Kryštofa (ČSSD) nese vedení Brodu. „Už jenom ono rozdělení milionové zakázky do čtyř menších, konaných bez výběrového řízení, je porušení směrnic města a rada z toho musí vyvodit následky. Jak dalekosáhlé by měly být, nedokáži v současnosti posoudit,“ dodal Ladislav Kryštof.

Soud s Dubskými.
Sexuální únos: 30 let vězení