„Papež Jan Pavel II. navštívil Velehrad 22. dubna 1990. Na Velehradě, ani v okolí však doposud neexistuje připomínka této významné události. Přitom návštěva svatého otce téměř bezprostředně po sametové revoluci nebyla pouze událostí náboženskou, ale byla naprosto mimořádným impulzem pro směřování naší budoucnosti jak na domácím, tak mezinárodním poli. Je proto dobře, že zde taková připomínka vznikne a my ji finančně podpoříme,“ uvedl hejtman Zlínského kraji Jiří Čunek.

Památník chtějí vybudovat poblíž místa přistání Jana Pavla II.. Tyčit se bude těsně vedle stávající cyklostezky vedoucí z Tupes na Velehrad, poblíž míst kde se při Dnech lidí dobré vůle a pravidelné celonárodní pouti nachází parkoviště pro návštěvníky a zastávka hromadné dopravy.

Ples Inkognito 2020 v uherskohradišťské Redutě
Ples Inkognito? To byl nevšední, maskovaný bál. Podívejte se

„Vznikne tam současně také klidové odpočinkové místo, které se stane příjemnou zastávkou na tradiční trase využívané poutníky mířícími na Velehrad,“ informoval starosta Tupes Oldřich Vávra.

Památník bude zhotoven v podobě žulové stély s doplňky z litého kovu. Umělecky jej zpracuje i nainstaluje akademický sochař Otmar Oliva. Celkem má podle Oldřicha Vávry dílo přijít na milion 970 tisíc korun.

„Půl milionu zaplatí Zlínský kraj, 200 tisíc Mikroregion Buchlov, zbytek zatím obec Tupesy, sháníme další zdroje,“ poznamenal tupeský starosta.

Vztyčení pět a půl metru vysokého památníku požehná 18. dubna přímo na místě papežský nuncius Charles Balvo a olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Zájemci o zkoušky z myslivosti stříleli z malorážky na papírové terče a na baterii na oranžové asfaltové terče.
Adepti myslivosti skládali praktickou zkoušku na střelnici